08 April 2022

Opnieuw beginnen 33

Ga naar overzicht

Deel op:

Op een mooie dag als vandaag durf ik het wel aan; er is geen vijand te zien.’

Lees het evangelie van vandaag

De Joden verwijten Jezus dat Hij van zichzelf een God gemaakt heeft. ‘De Vader en ik, wij zijn één’, had Hij gezegd. Ze hebben de stenen al in de hand om hem te bekogelen. Wie denkt Hij wel dat Hij is om zoiets te zeggen?

Maar Jezus verwijst naar de Schrift. Ook jullie zijn goden, zo citeert hij. Alsof Hij zeggen wil: het goddelijk wezen van de Vader is niet alleen in mij, maar ook in jullie aanwezig!

Dát te zeggen, terwijl ze met harde, puntige stenen klaar staan om te gooien.

Op een mooie dag als vandaag durf ik het wel aan. Er is geen vijand te zien. Integendeel! Mijn dochter is jarig! Voor de 30e keer staat haar geboorteboom in bloei en zij is uitgegroeid als een mens met liefde in haar ogen. Maar als ik oorlogsmisdadigers zie, stenengooiers, dan is het hard werken om te geloven dat ook in hen iets van God uitgezaaid is.

Ik kan nog heel wat leren.

Corinne van Nistelrooij, lekendominicaan

Eerder verschenen