13 April 2022

Kloostermiddag Huissen: Licht dat ogen opent

Ga naar overzicht

Deel op:

wee boeken met werk van dominicaan Henk Jongerius staan centraal op zaterdagmiddag 23 april in het klooster van Huissen. Met meditatie, lezing, muziek en ontmoeting.

Henk Jongerius o.p. (Foto Ramon Mangold)

Ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Dominicaan Henk Jongerius is onlangs een nieuw boek verschenen van zijn hand én tevens een bundel met nieuwe liturgische liederen.

We vieren in de kapel van het Dominicanenklooster Huissen de verschijning van het boek en de bundel tijdens een feestelijke kloostermiddag.

Het boek en de bundel worden gepresenteerd. We zingen liederen, onder leiding van Chris van Bruggen. Er is een lezing van trappist br. Bruno Wilderbeek over het boek. Verder is er muziek door Reinilde Zevenbergen (harpiste).

Het Boek Licht dat ogen opent is een meditatieboek over de eerste brief van Johannes die het karakter heeft van een liefdesverklaring. Een meditatie over een brief die zelf al een mijmerend mediteren is over de dragende woorden van gelovig in het leven staan.

Het ruime aanbod van poëzie als illustratie en uitleg bij de teksten onderstreept het karakter van dit boek. Het is een meditatieboek dat een ‘vertragende’, ‘herkauwende’ manier van lezen van de tekst vraagt. In plaats van dat ik de tekst ‘lees’, wil de tekst mij ‘lezen’.

De Bijbelse grondwoorden zoals Johannes die in zijn brief naar voren brengt, wijzen daartoe een weg. Zo’n grondwoord is ‘liefde’. God is liefde: wie in de liefde woont, woont in God en God is met hem.

De bundel Lied in mij bevat 14 nieuwe liturgische liederen op tekst van Henk Jongerius en op muziek gezet door componist Chris van Bruggen. De liederen zijn in deze bundel in vier groepen bij elkaar geplaatst, namelijk ‘De letters van uw Naam’, ‘Woordloos’, ‘Van horen zeggen’ en ‘Mens op aarde’. Zo krijgt de onder woorden gebrachte thematiek meer reliëf. Mogen deze liederen op hun eigen manier bijdragen aan de verdieping van de Bijbelse verkondiging voor mensen van onze tijd.

De middag start om 14.00 uur (inloop met koffie en thee vanaf 13.30 uur) en eindigt om 16.30 uur met een kort meditatief moment, gevolgd door een borrel met de gelegenheid om Henk te feliciteren. Tijdens de middag zijn het boek en de bundel te koop tegen een speciale prijs.

Zaterdag 23 april 2022 van 14.00 – 17.00 uur
€ 12,50

Aanmelden: klik hier.

Eerder verschenen