30 Maart 2022

Zr. Joy en br. Wijbe: Van God los

Ga naar overzicht

Deel op:

an God los: zo heet de tentoonstelling die tot eind augustus in het Museum Catharijneconvent in Utrecht te zien is. Er hoort ook een podcast bij, waarin onder meer dominicanes Joy van der Werf en dominicaan Wijbe Fransen te beluisteren zijn.

Joy van der Werf OP

De onstuimige jaren zestig: het was een van de meest revolutionaire én religieuze periodes uit de Nederlandse geschiedenis. Aan het begin van deze periode was de invloed van de kerk op het dagelijks leven nog allesoverheersend. Grote gezinnen waren normaal, gemengd trouwen was taboe en boodschappen deed men bij winkeliers van de eigen zuil.

Toch ontstonden er barsten. Vrouwen gingen massaal aan de pil, heiligen werden overboord gegooid en homoseksualiteit werd voorzichtig bespreekbaar.

Het Utrechtse Museum Catharijneconvent maakte een tentoonstelling met beeld en geluid en allerlei voorwerpen, om iets op te roepen van de grote religieuze veranderingen in deze tijd. Te zien tot eind augustus. Klik hier voor de website van de tentoonstelling.

Wijbe Fransen OP

Overal te beluisteren is de podcastserie die Maarten Westerveen maakte. Dominicanes Joy van der Werf komt in twee afleveringen aan het woord, dominicaan Wijbe Fransen in één aflevering. Hieronder staan de links. Alle geluidsdocumenten bij deze tentoonstelling zijn hier te vinden.

Hoe radicaal waren de jaren zestig eigenlijk? In de eerste aflevering spreekt Maarten Westerveen met Joy van der Werf die als kloosterzuster ‘verlinkste’, C.S.L. Janse (dertig jaar hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad) en Hans Schravesande, een orthodoxe VU-student die steeds actiever werd in de Derde Wereldbeweging.

In 1960 behoorde Nederland nog tot de meest christelijke landen van Europa, maar nergens waren de veranderingen zo tumultueus. Zo werd Nederland van het braafste jongetje van de klas zelfs het enfant terrible van de katholieke kerk.

In deze derde aflevering spreekt Maarten Westerveen met mensen die de veranderingen binnen de katholieke kerk aan den lijve ondervonden. Voor de een waren deze een bevrijding, voor de ander een verlies. Met: Joy van der Werf, Wijbe Fransen en Ton van Erp.