10 Maart 2022

Opnieuw beginnen 8

Ga naar overzicht

Deel op:

Je krijgt niet altijd wat je vraagt, je vindt niet altijd wat je zoekt, en deuren blijven soms gesloten.’

Lees het evangelie van vandaag

Het zijn nogal beloften, die Jezus doet: ‘Vraagt en u zal gegeven worden; zoekt en ge zult vinden; klopt en er zal worden opengedaan’.

Als je op een magische manier gelooft, dan raak je door zulke zinnen teleurgesteld. Want je krijgt niet altijd wat je vraagt, je vindt niet altijd wat je zoekt, en deuren blijven soms gesloten.

Maar Jezus maakt een ander punt. Hij wijst op de goedheid van God, die ons leven en vrijheid schenkt. Gods goedheid is er, hoe dan ook, zoals een vader of een moeder niet niet van zijn of haar kinderen kan houden. Zelfs al maken wij er een potje van.

Als je dat weet, als je daaruit leeft, dan geeft dat vertrouwen in het leven. Het nodigt uit om met het leven in gesprek te gaan: waar verlang ik naar? Welke ruimte wil ik binnen gaan?

En het geeft ook nog wat anders. Want als je weet dat jou uit liefde leven wordt gegeven, dan gun je dat ook aan anderen. Dat is de Wet en de Profeten, zegt Jezus; dat is de grond waarop we staan: als je echt liefde durft ontvangen, dan kun je niet anders dan het doorgeven.

Arjan Broers, redacteur dominicanen.nl

Eerder verschenen