09 Maart 2022

Opnieuw beginnen 7

Ga naar overzicht

Deel op:

Naar welke tekenen zijn wij op zoek in onze verscheurde wereld?’

Lees het evangelie van vandaag

De wereld is deze Veertigdagentijd in de greep van oorlog: Rusland is Oekraïne binnengevallen en wij worden constant belaagd met verschrikkelijke beelden: bombardementen, vluchtende mensen, een kraamkliniek in schuilkelders. Wat een wereld!

Jezus zegt vandaag in het Evangelie: ‘Deze generatie is een generatie die niet deugt. Zij verlangt een teken, maar geen teken zal haar gegeven worden dan het teken van Jona’.

Jona ging op de vlucht voor de opdracht van God en in diepe doodsnood in de buik van de walvis, riep hij de God aan voor wie hij op de vlucht was.

Wij worden nu tot in onze ingewanden geraakt door de beelden van deze nieuwe oorlog. Hoe kunnen wij in beweging komen? In gebed samenkomen bv., activiteiten organiseren, hulpgoederen worden overal verzameld, vluchtelingen opvangen, wij horen: mensen melden zich aan om te vechten.

Naar welke tekenen zijn wij op zoek in onze verscheurde wereld?
Ze zijn vast om ons heen…

Dat wij in deze tijd van vasten en bezinning onze ogen en oren open houden om die tekenen te zien om de God van alle mensen in het dagelijkse leven te herkennen.

Ineke van Cuijk, lekendominicaan

Eerder verschenen