03 Maart 2022

Opnieuw beginnen 2

Ga naar overzicht

Deel op:

Juist nu de pandemie afneemt maar de strijd is losgebarsten weten we wat we te verliezen hebben.’

Lees het evangelie van vandaag

We komen uit een tijd waarin mensen soms gevochten hebben voor hun leven.

Anderen verloren mensen aan de dood. Ieder van ons werd geconfronteerd met sociale beperkingen. Juist nu de pandemie afneemt, maar de strijd in Oekraïne is losgebarsten weten we wat we te verliezen hebben.

En dan horen we Jezus:

‘Ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen.
Maar wie zijn leven verliest omwille van mij, zal het behouden.’

Wie steeds voor zichzelf kiest wordt niet gelukkig, omdat die niet van betekenis is voor zijn of haar naasten en voor mensen verder weg. Het is een leeg leven, en dus géén leven. Wie zo zijn leven wil behouden zal het verliezen.

Ik ben zelf het meest gelukkig geweest op de momenten dat ik de moed had risico’s te nemen voor anderen en daarmee iets bereikte. Maar wie zijn leven op het spel durft te zetten voor het koninkrijk van God, die zal voldoening en vreugde proeven, door lijden heen.

Dat wij onze herwonnen vrijheid mogen inzetten ten dienste van elkaar en van Hem, de Levende zelf.

Anneke Grunder, lekendominicaan

Eerder verschenen