14 Maart 2022

Opnieuw beginnen 11

Ga naar overzicht

Deel op:

We moeten de barmhartigheid van nu opnieuw uitvinden – tegendraads of niet – want we kunnen niet zonder.’

Lees het evangelie van vandaag

Wees barmhartig, oordeel- en veroordeel niet en vergeef grootmoedig.

Mooie woorden, die naar me toekomen en weer wegspringen, als ik ze bijna heb begrepen. ‘Barmhartig’ met de zachte kracht van de baarmoeder, waaraan het begrip is ontleend.

In het begin van de corona-periode wilde het wel lukken. We zagen een golf van hartverwarmende barmhartigheid bij volwassenen en kinderen. Helaas kwam er al snel ongeduld en verharding en protest. En nu die waanzinnige oorlog.

We moeten de barmhartigheid van nu opnieuw uitvinden – tegendraads of niet – want we kunnen niet zonder.

Ik heb in mijn leven een paar momenten van pure barmhartigheid mogen ervaren en ze hebben me mede gevormd.

In een paar rake evangelieverzen vandaag heeft Jezus van Nazareth het ook over oordelen en veroordelen. Volgens mij krijgt ieder mens dat bij de schepping mee. Misschien een stukje ‘erfzonde’? Niet oordelen! Ik vind het al heel wat als ik mijn veroordeling vóór me kan houden en niet uitspreek.

En vergeven? Ook dat gaat niet altijd vlekkeloos en vanzelf. Laten we maar hopen op die geschudde overvolle maat.

Baptiste Tuin, dominicanes van Voorschoten

Eerder verschenen