28 Maart 2022

Ook vluchtelingen in Huize Bijdorp

Ga naar overzicht

Deel op:

inds eind vorige week vangen de dominicanessen van Voorschoten een groep van zeven Oekraïense vluchtelingen op. 'Dat is ons werk: mensen helpen, dienstbaarheid en gastvrijheid’, zegt algemeen overste zuster Regina Plat in de lokale krant.

Regina Plat OP

De aanvraag van de gemeente werd direct met ‘ja’ beantwoord. Met directeur Peter Meijs en hoofd civiele dienst Patrick Mesman zijn vier appartementen in de afdeling Dominicushof ingericht, plus een gezamenlijke zitkamer met een keukentje. Ook is er een wasmachine en droger aangeschaft. ‘Het gaat om de eerste levensbehoeften, maar daarnaast willen we ze vooral veiligheid bieden’, zegt zr. Regina in de krant Groot Voorschoten.

De groep bestaat vooral uit oudere mensen, zoals een grootmoeder van 88 met haar kleindochter van 22, een echtpaar van rond de 70 en een grootvader van 98 jaar. Er komt nog een echtpaar bij.

Zr. Regina: ‘Onze voorkeur ging uit naar bejaarde mensen, omdat wij daar beter op ingesteld zijn. Zuster Josephina is het aanspreekpunt voor de groep; zij spreekt Engels en Duits. Ikzelf heb op mijn telefoon een speciale vertaal-app geïnstalleerd. Er zullen vast veel vragen komen en dan kan ik antwoord geven. We kunnen eventueel ook een beroep doen op een  tolk.’

Financieel weet Zuster Regina nog niets. ‘Daar is de gemeente mee bezig en er zal best een oplossing komen, het gaat er nu vooral om dat deze mensen onderdak vinden. Voorlopig voor een half jaar, want dan staan er ontwikkelingen op het landgoed op het programma. Ik weet ook niet welke religie de mensen hebben, maar als ze willen is iedereen welkom hier in onze kapel.’

Er zijn meerdere kloosters in Nederland waar vluchtelingen worden opgevangen, onder meer in het Dominicanenklooster van Zwolle.

Eerder verschenen