02 Maart 2022

Magister: gebed en steun voor Oekraïene en Rusland

Ga naar overzicht

Deel op:

agister van de Predikorde Gerard Timoner OP roept in een brief alle zusters en broeders van de dominicaanse familie wereldwijd op tot gebed en financiële steun.

Gerard Timoner OP

De oproep komt op Aswoensdag, begin van de Veertigdagentijd. Paus Franciscus riep al eerder op tot een universele dag van gebed en vasten voor vrede.

De paus viert traditiegetrouw deze avond de viering van Aswoensdag in de Santa Sabina, de hoofdkerk van de dominicanen in Rome.

Magister Gerard Timoner wijst in zijn brief aan de hele dominicaanse familie erop dat twee jaar geleden de dominicaanse maand voor de vrede werd besteed aan spirituele en financiële solidariteit met de dominicaanse familie in Oekraïne, in het bijzonder met het Sint Martin de Porres-centrum in Fastiv, Oekraïne.

Dat centrum, dat ook ondersteund wordt door de Zwolse dominicaanse geloofsgemeenschap, verwelkomt kinderen die getraumatiseerd zijn door gewapende conflicten in het oosten van het land.

Eerder verschenen

24 november 2020
Leestijd 2 min

Vredesmaand voor kinderen in Oekraïne

Lees meer

Nog maar kort geleden, op 19 februari, was de magister op bezoek in Oekraïne, waar de broeders een update gaven van hun apostolaat in het centrum. Ze vertelden toen hoe ze zich voorbereidden om meer mensen te verwelkomen als het gewapende conflict in het oosten van Oekraïne zich over het hele land zou uitbreiden.

‘Het was inspirerend om hen te horen spreken over hun projecten’, schrijft de magister. ‘In een tijd waarin ze zich opmaakten voor oorlog, waren ze al aan het plannen wat ze zouden doen in een tijd van vrede. Dat is hoopvol!’

De magister roept op tot gebed voor de broeders en zusters in Oekraïne én in Rusland, ‘waar zij de gevolgen ondervinden van hun verblijf in een land dat verwikkeld is in een onrechtvaardige aanvalsoorlog’.

Ook herinnert hij aan hen die blijven lijden onder de verschrikkelijke gevolgen van gewapende conflicten en vormen van onrecht in Myanmar, Venezuela en andere delen van de wereld. De magister beveelt aan dat leden van de dominicaanse familie tenminste een maal per week de litanie van dominicaanse heiligen bidden.

De oproep is er ook een tot financiële steun. Dat kan via de dominicaanse provincie van Polen, waar Oekraïne een vicariaat van is. Het kan ook via de Dominicanenkerk in Zwolle, de gemeenschap daar heeft al € 5000 overgemaakt voor de eerste nood.

Stichting Dominicanenklooster
NL 11 INGB 0000 3910 23 onder vermelding van Fastiv

Via Polen:

Polska Prowincja Zakonu Kaznodziejskiego O.O. Dominikanów
PL52 1600 1374 1849 2174 0000 0024
SWIFT: PPABPLPK
o.v.v. “Wojna na Ukrainie”

Eerder verschenen

26 februari 2022
Leestijd 3 min

Gebed en hulp gevraagd voor Oekraïne

Lees meer