01 Maart 2022

Boek: 'Licht dat ogen opent'

Ga naar overzicht

Deel op:

et Boek Licht dat ogen opent is een meditatieboek van Henk Jongerius OP over de eerste brief van Johannes, met veel poëzie als illustratie van de teksten uit de brief, die het karakter heeft van een liefdesverklaring.

Henk Jongerius OP

De bundel bevat 14 nieuwe liturgische liederen die op muziek gezet zijn door de bekende componist Chris van Bruggen.

Henk Jongerius mediteert in dit boek over de eerste brief van Johannes in het Nieuwe Testament: een meditatie over een brief die zelf al een mijmerend mediteren is over de dragende woorden van gelovig in het leven staan. Geen verhandeling over geloofswaarheden, maar eerder een getuigenis van een mens die vol is van Gods omgang met mensen en ons daarin mee wil nemen.

Het ruime aanbod van poëzie als illustratie en uitleg bij de tekst van Johannes onderstreept het karakter van dit boek. De poëzie van Martinus Nijhoff is daarbij als commentaar, verheldering, illustratie, nooit ver weg en vormt daarmee een belangrijke schakel. De joodse denker Abraham Heschel wordt als getuige-deskundige opgeroepen. Ook andere dichters worden geciteerd die daarmee de tekst van de brief extra diepgang verlenen.

Licht dat ogen opent is geen leesboek om in één adem uit te lezen. Daarmee zou de diepgang van de teksten geweld worden aangedaan. Geen pageturner dus! Wel een meditatieboek dat een ‘vertragende’, ‘herkauwende’ manier van lezen van de tekst vraagt. In plaats van dat ik de tekst ‘lees’, wil de tekst mij ‘lezen’.

De Bijbelse grondwoorden zoals Johannes die in zijn brief naar voren brengt, wijzen daartoe een weg. Het is de moeite waard om die opnieuw te doordenken.

Zo’n grondwoord is ‘liefde’. God is liefde: wie in de liefde woont, woont in God en God is met hem. Daarmee heeft Johannes woorden gevonden die het diepste geheim van Jezus’ leven onder woorden brengen. Een hoogtepunt van de brief, die het karakter heeft van een liefdesverklaring!

Eerder verschenen

13 december 2016
Leestijd 3 min

De poëto-predikingen van Henk Jongerius

Lees meer