09 Maart 2022

Introductie zen-meditatie

Ga naar overzicht

Deel op:

en je benieuwd of mediteren iets voor je is? Zou je graag kennis willen maken met de innerlijke stilteruimte die in ieder van ons leeft? Vraag je je af wat meditatie in je leven zou kunnen betekenen?

Wil je hiermee kennismaken? Je bent van harte welkom op onze introductieavond op 28 maart 2022. We beginnen om 19.30 uur en eindigen rond 21.30 uur.

Zen beoefening is een universele praktijk van meditatie en contemplatie. Mensen met een christelijke of andere religieuze achtergrond, ervaren door de zenbeoefening vaak een verdiepende werking van hun eigen geloofspraktijk. Zenmeesters zoals de Jezuïeten pater Lasalle, Ama Samy en trappistin Zr.Elisabeth Dinnissen zijn ons hierin voorgegaan, evenals dominicaan Chris Smoorenburg. Zenmeester Ton Lathouwers onderhield nauwe banden met hen, met een aantal tot de dag van vandaag.

De verbinding van het Leerhuis Spiritualiteit met de Ch’an traditie van Ton Lathouwers toont zich in de eenheid van taal, die doorklinkt in Rijnlandse mystieke teksten en zen teksten. Een citaat van Meister Eckhart laat dit zien:“Temidden van de stilte werd er in mijn binnenste een geheim woord gesproken”. In zentaal: “In de stilte toont zich de ware- of Boeddhanatuur, de hartgeest, die ‘ik’ deel met alle levende wezens.”

Zen-meditatie is ‘alleen maar zitten’; ‘niet iets doen’ op een kussen, bankje of stoel. In de meditatie volgen we met onze aandacht de ademhaling. Wat normaal binnenkomt in ons hoofd, laten we afdalen naar de buik. Door de aandacht naar binnen te richten tot diep in onze buik (Hara of Tan-tien) komt onze denkactiviteit tot bedaren. Daarmee komt er een opening naar de intuïtieve wijsheid of hartgeest, die in ieder van ons aanwezig is.

Als je die kennismaking wilt voortzetten, ben je daarna welkom als deelnemer van onze maandelijkse zen- avonden: iedere eerste maandag van de maand van 19.45u – 21.00u

Leiding: Elsbeth Wolf, zenleraar in de Chinese Ch’an traditie en José van der Torre o.p. staflid van het Leerhuis Spiritualiteit

Locatie: Citykerk Het Steiger, 1e Nieuwstraathof 2, 3011 GN Rotterdam

Aanmelden: info@leerhuisspiritualiteit.nl

Donatie: € 10,00