14 Februari 2022

Gods aanbod van vriendschap

Ga naar overzicht

Deel op:

De Heilige heeft mij nodig – dat is verbijsterend en heel groots’.

Jan Laan o.p.

‘Iemand kom je tegen, zo maar op straat, een café, in een boekhandel of waar dan ook. En er gebeurt iets bijzonders. Je ziet en merkt: die ander heeft in mij belangstelling. Er bloeit iets op. Een openheid naar elkaar, een uitnodiging, een vriendschap, een verbintenis, een verbond, een delen van hart en ziel.

(…) Jesaja overkomt in een soort visioen dat hij werkelijk ziet wie de Heilige, waar hij vol van is, van waaruit hij voortgekomen is, werkelijk is. Jesaja ziet diens liefde en verlangen, dat Hij delen wil van zijn liefde en meeleven. Tevens ziet Jesaja dat de Heilige een gewoon mens nodig heeft. Dat is verbijsterend en tegelijk heel groots. De Heilige heeft mij nodig. Dit gaat hem te boven en hij roept uit: “Ik ben maar een mens met mijn goed en kwaad”.’

(…) Zoiets wat Jesaja overkomen is, is tegelijk een soort beeldverhaal van wat ieder van ons overkomt. Dat je op een gegeven moment de Heilige echt ziet, zijn liefde en mededogen, zijn vriendschap voor ieder van ons. Jesaja gaat ons voor om zich gewonnen te geven aan de vriendschap en de liefde die de Heilige voor ons heeft.’

Uit de preek van dominicaan Jan Laan op 6 februari in de Dominicanenkerk Zwolle. Klik hier voor de hele tekst.