26 Februari 2022

Gebed en hulp gevraagd voor Oekraïne

Ga naar overzicht

Deel op:

inds het binnenvallen van Russische troepen in Oekraïne zijn vele Oekraïners in gevaar, onder wie de leden van de dominicaanse familie. Een oproep tot gebed en concrete steun.

Łukasz Wiśniewski OP, provinciaal van Polen

De dominicanen hebben een convent met zeven broeders in Kiev en huizen van vier broeders in Lviv, drie broeders in Chortkiv, twee broeders in Chmelnitski, drie broeders in Fastiv en drie broeders in Charkov.

Dominicanessen van de heilige Dominicus hebben huizen in Zjovka en Chortkiv. De dominicanessen Missionarissen van Jezus en Maria hebben huizen in Fastiv en Kiev. Door het land verspreid zijn verschillende broederschappen van lekendominicanen.

Oekraïne is een vicariaat van de Poolse provincie van de dominicanen. De Poolse provinciaal Łukasz Wiśniewski OP riep op 25 februari op tot gebed op voorspraak van de heilige maagd Maria, patrones van onze Orde: om vrede en om onderscheiding en goede beslissingen door regeringsleiders. In het bijzonder is om gebed gevraagd voor de leden van de dominicaanse familie en voor alle mensen op wie zij in hun werk betrokken zijn.

Er is ook een mogelijkheid om concreet wat te doen

Er is een grote solidariteit met de vele Oekraïners die in onzekerheid leven of al op verschillende wijzen getroffen zijn door het geweld van de Russen. Er is een mogelijkheid om concreet wat te doen.

Dominicaan Mischa Romaniw heeft een apostolaat bij het jongerencentrum Arche, dat door vrijwilligers wordt gedragen. Het centrum ligt in oorlogsgebied en men heeft besloten om de jongeren in de leeftijd van 2 tot 18 jaar te evacueren naar het St. Martinus de Porreshuis in Fastiv. Dit huis wordt al jaren door de Zwolse dominicaanse gemeenschap ondersteund.

Eerder verschenen

02 december 2019
Leestijd 2 min

Oekraïense dominicaan in Zwolle

Lees meer

Contact is moeilijk omdat telefoonlijnen zijn afgesneden, maar het laatste bericht van 23 februari stelt dat er al dertig jongeren geëvacueerd zijn en dat men nog een verdere twintig verwacht. Wilt u deze opvang steunen, dan kan dat via:

Misyjny OO Dominikanów
PL02 1090 2851 0000 0001 0580 2728
o.v.v. “dzieci z Mariupola”

Het kan ook via

Stichting Dominicanenklooster
NL 11 INGB 0000 3910 23 onder vermelding van Fastiv

Wilt u de broeders in Oekraïne in bredere zin steunen, dan kan dat ook via:

Polska Prowincja Zakonu Kaznodziejskiego O.O. Dominikanów
PL52 1600 1374 1849 2174 0000 0024
SWIFT: PPABPLPK
o.v.v. “Wojna na Ukrainie”

Daarnaast heeft paus Franciscus opgeroepen om op 2 maart, Aswoensdag, in het bijzonder ons gebed en ons vasten op te dragen voor vrede in Oekraïne.

Met dank aan Augustinus Aerssens o.p.
De foto in de header is van de website van de dominicanen in Oekraïne.

Eerder verschenen

24 november 2020
Leestijd 2 min

Vredesmaand voor kinderen in Oekraïne

Lees meer