08 Februari 2022

'De kerk moet een vrijplaats bieden aan mensen'

Ga naar overzicht

Deel op:

Als er ergens naar de mensen wordt geluisterd, dan is het wel in de biechtstoel.’

Tiemen Brouwer OP (Foto Ramon Mangold)

‘Als je het biechtgeheim opheft, is het gedaan met de biecht. Als mensen vrezen dat een priester hun verhaal gaat doorvertellen, zullen ze niets meer opbiechten. De kerk moet een vrijplaats bieden aan mensen’, vertelt dominicaan Tiemen Brouwer in de Vlaamse krant Tertio nr. 1.147 van 2 februari 2022.

‘Er is nu een synodaal proces bezig in de katholieke kerk. Er wordt gevraagd te luisteren naar het volk Gods. Als er ergens naar de mensen wordt geluisterd, dan is het wel in de biechtstoel. Biechtvaders zijn de luisterende kerk, niet de belerende of de moraliserende kerk. Als je die toon aanslaat, loopt het gesprek mis.’

‘Je moet pedagogisch optreden en barmhartig zijn zoals de vader uit de parabel van de verloren zoon (Lucas 15, 11-32). Daarom hangt een reproductie van Rembrandts Terugkeer van de verloren zoon in mijn biechtstoel. Biechtvaders zoeken Gods vergevende liefde door te geven. Daartoe reiken we een bemoedigend of troostend woord aan, een richtingwijzer of een Bijbelpassage.’

Eerder verschenen

12 juli 2021
Leestijd 2 min

Biechtvader in Rome

Lees meer