03 Januari 2022

Zr. Regina genomineerd voor 'persoon van het jaar'

Ga naar overzicht

Deel op:

et Leids Dagblad grijpt de verkiezing voor de 'persoon van het jaar’ aan om zr. Regina Plat, overste van de dominicanessen van Voorschoten, aan het woord te laten over een intens jaar en de geslaagde herbestemming van Huize Bijdorp.

Klik voor het hele artikel

De in Volendam geboren en getogen zuster Regina Plat is de algemeen overste van de congregatie van zusters Dominicanessen van Voorschoten. Onder haar leiding en die van de andere bestuursleden kwam de zorgafdeling van het klooster per 2017 onder de hoede van Marente en werd het kloostercomplex in 2019 grotendeels gemeentelijk monument.

Ze betrok een ieder die wilde bij de plannen voor een nieuwe invulling van landgoed Bijdorp, waarbij de zorg voor kwetsbaren centraal moet staan. Dat plan ligt er nu, al is dat volgens haar vooral met dank aan de adviseurs.

Nog voordat ze hun ogen definitief zouden sluiten, wilden de zusters Dominicanessen er zeker van zijn dat hun gedachtegoed op buitenplaats Huize Bijdorp in Voorschoten zou voortleven. Dat lijkt te lukken, zegt algemeen overste zuster Regina (82) opgelucht.

Gespannen volgde ze met de andere zusters van het klooster op 16 december de vergadering van de gemeenteraad van Voorschoten. Wat ze hoorden, waren alleen maar complimenten van politici over de nieuwe invulling van het kloostercomplex.

Unaniem ging de gemeenteraad akkoord met de plannen voor 175 zorg- en andere appartementen en twaalf rijtjeshuizen. 60 procent is sociale huur. Er komt een zorgboerderij, de monumentale panden blijven vrijwel allemaal en de doorgaans zo gesloten buitenplaats opent de poorten voor iedere wandelaar of fietser. ‘Onze kernwaarden: het omkijken naar elkaar, de zingeving en de zorg voor kwetsbaren, oud en jong, blijven’, stelt zuster Regina tevreden vast.

Eerder verschenen