14 Januari 2022

Portret van zr. Margo Verspeek door haar neef

Ga naar overzicht

Deel op:

ournalist Paul Verspeek kent haar als tante Gonny, ze kwam ooit uit Schiedam en woont nu met zes medezusters in Albertushof in Venlo. Een portret van dominicanes Margo Verspeek, om te lezen, te kijken én te beluisteren.

Margo Verspeek. Foto: Rijnmond

‘Als 17-jarige stapt zij uit bij de bushalte in Venlo, die donkere novembermiddag in 1954. Ze voelt zich unheimisch, het meisje uit Schiedam. Is het wel de juiste keuze? Wil ze echt de rest van haar leven in een klooster wonen? Gelukkig brandt er licht in de kapel en wordt zij hartelijk ontvangen. Een jaar later treedt ze in en zal er nooit meer weggaan.

Dat meisje van toen is nu 84 jaar oud. Zuster Margo heet zij, maar ik ken haar als Gonny, tante Gonny Verspeek. Samen met zes andere zusters runt zij de Albertushof in Venlo. Een klooster van de orde der Dominicanessen.

Zeven zusters, een mooi bijbels getal. Tegelijk tekent het de nadagen van het rijke Roomsche leven. Ze mogen er blijven zitten ‘tot de laatst levende’, maar de projectontwikkelaar staat al klaar om het terrein over te nemen. Net zoals in heel Nederland kerken zijn gesloopt en kloosters zijn verdwenen of overgenomen voor niet-religieuze bestemmingen. Hoe vindt mijn tante Gon het om een van de laatste der Mohikanen te zijn? Heeft zij ooit spijt gehad om een non te worden? En twijfelt ze wel eens aan het bestaan van God?’

Hieronder een podcast om te beluisteren. Op de site van Rijnmond is het hele artikel te lezen en zijn meer foto’s te zien. Klik hier

Eerder verschenen

01 juni 2011
Leestijd 2 min

OPen Dominicanenkerk Venlo

Lees meer