18 Januari 2022

Poolse activisten vrijgesproken

Ga naar overzicht

Deel op:

p 12 januari zijn drie Poolse vrouwen in hoger beroep vrijgesproken van 'het beledigen van religieuze gevoelens’. Nederlandse katholieken, ook uit dominicaanse kring, hadden het voor hen opgenomen.

De vrouwen (Elzbieta Podlesna, Joanna Gzyra-Iskandar en Anna Prus) hadden posters verspreid met een afbeelding van de Zwarte Madonna met een regenboog-halo. Daarmee reageerden zij op een installatie in een katholieke kerk in Plock (Polen) in 2019, waarin LHBTI-ers werden neergezet als onderdeel van het kwade in de wereld. Hoewel de drie in maart 2021 werden vrijgesproken, ging de openbaar aanklager in hoger beroep. De vrouwen konden twee jaar celstraf krijgen.

Amnesty International kwam voor de vrouwen in actie. Volgens deze mensenrechtenorganisatie is hun zaak symptomatisch voor de manier waarop het Poolse strafrechtsysteem wordt gebruikt om mensenrechtenverdedigers tot doelwit te maken en te intimideren. Ook wordt de homofobie in het land erger, neemt het aantal haatmisdrijven toe, zijn LHBTI-vrije zones gecreëerd en zijn pogingen ondernomen om Pride-optochten te verbieden.

posters-1_Poolse-vrouwen Amnesty

Meerdere religieuzen en religieuze oversten hebben in augustus 2021 een solidariteitsbrief vanuit de katholieke gemeenschap voor hen ondertekend. Zij verklaarden: ‘Wij kennen geen krachtiger symbool van ontferming en bescherming dan juist Maria. Zij staat voor onvoorwaardelijke liefde: alle mensen die in nood verkeren, oud of jong, man of vrouw, arm of rijk, LGBT’er of niet, kunnen zich tot haar wenden, om bij haar troost en ondersteuning te vinden. Niet voor niets draagt zij de bijzondere naam “Maria Toevlucht”.’

De brief was onder meer ondertekend door de provinciaal van de Nederlandse dominicanen, René Dinklo o.p.. Ook de oversten van de franciscanen en van de montfortanen onderschreven de brief evenals de abten van de trappisten in Berkel-Enschot en van de norbertijnen in Heeswijk-Dinther. Uit dominicaanse kring ondertekenden verder zuster Holkje van der Veer, broeder Wijbe Fransen en lekendominicaan Erik Borgman.

Na de vrijspraak dankte Amnesty International namens de drie vrouwen alle Nederlandse katholieken voor hun steun. ‘De brief heeft in Polen, en dus ook tijdens de rechtszaak, enorm geholpen om het recht van vrije meningsuiting overeind te houden in deze zaak.’

Eerder verschenen