28 Januari 2022

Katholieke vrouwen betrokken bij synodale kerk

Ga naar overzicht

Deel op:

uim 800 ingevulde vragenlijsten heeft het Netwerk Katholieke Vrouwen al ontvangen, als deel van een project voor de synodale kerk . Dominicanes Holkje van der Veer maakte een talkshow voor het netwerk. 'De paus is gaten door het wolkendek aan het slaan.’

​Paus Franciscus nodigt de kerk uit tot een synodaal proces, waarin gelovigen om raad gevraagd wordt voor de toekomst van de kerk en de wereld. Franciscus nodigt daarbij nadrukkelijk ook vrouwen uit. Het Netwerk Katholieke Vrouwen (NKV) in Nederland maakte daarop het project Zij heeft een verhaal. Dat werd op 17 januari gelanceerd met een digitale talkshow, gepresenteerd door Carlien Geelkerken (o.a. directeur van koepelorganisatie VKMO) en dominicanes Holkje van der Veer. 

In de talkshow, die hieronder terug te kijken is, komen verschillende gasten aan het woord. Onder hen bisschop Gerard de Korte van Den Bosch en Laetitia van der Lans, uitgever van kerkbladen en betrokken bij het netwerk.

Vandaag (28 januari) geeft zij in Trouw toelichting, onderdeel van een onderzoek van die krant naar de staat van katholiek Nederland. In de talkshow komen ook lekendominicanen Sieneke Spiegel en Suzanna Louwerse aan het woord.

Inmiddels is een kleine 600 vragenlijsten ingevuld. Het is leuk dat er, na een periode van stilte en corona, weer gesprek en discussie is in de katholieke kerk, en dat vrouwen mee gaan doen, zo zegt zr. Holkje. ‘De paus is gaten door het wolkendek aan het slaan’, zegt ze.

Lees hier meer over het project op de website van het Netwerk Katholieke Vrouwen. Daar is ook de vragenlijst te vinden en een handleiding voor gesprekken. Klik hier voor een achtergrondartikel op Nieuw Wij en (achter betaalmuren) in het Nederlands Dagblad en het Friesch Dagblad.

Eerder verschenen