17 Januari 2022

Een verminkt Jezusbeeld

Ga naar overzicht

Deel op:

Zo ontstaat een verminkt Jezusbeeld waarin één klemtoon overheerst: wat de profeet Jesaja heeft aangekondigd, komt vandaag in mij – Jezus – tot vervulling.’

Mark Butaye o.p.

Opletten geblazen vandaag. Hoe zou je reageren wanneer je een belangrijke mededeling publiek bekend wil maken en je merkt dat er zwaar is geknipt in jouw betoog, dat een groot gedeelte van de inhoud – misschien zelfs het belangrijkste –  is weggelaten?

Om onduidelijke redenen knipt de liturgie vandaag de evangelielezing plots af aan vers Lukas 4, 21 ‘Het Schriftwoord dat jij zojuist hebt gehoord is vandaag in vervulling gegaan’. Voor het zeer essentiële vervolg ( Lk. 4, 21-30 ) moet je onvermijdelijk de volgende zondag terugkomen, je geheugen opfrissen en het bovendien stellen zonder de rest van het geheel (van Lk 4, 31 tot 4, 44).

Zo ontstaat een verminkt Jezusbeeld waarin één klemtoon, in climax, overheerst: wat de profeet Jesaja heeft aangekondigd, komt vandaag in mij – Jezus – tot vervulling. Een uiterst krachtige opdracht die Jezus hier, als een belofte, in handen neemt.

Begin van de preeksuggestie van de Brusselse dominicaan Mark Butaye, op de Belgische webstek preekvandeweek.be. Lees hier de hele tekst.