10 Januari 2022

Kiezen in vrijheid

Ga naar overzicht

Deel op:

Vrijheid betekent niet dat je doet wat je wilt, maar dat je wilt wat je doet; dat je aanvaardt wie je bent.’

Didier Croonenberghs o.p., dominicaan in Antwerpen

‘Af en toe ontmoet ik koppels die tegen mij zeggen: “Ik hoop dat u niet beledigd bent, pater, maar wij hebben gekozen onze kinderen niet te dopen. We willen dat ze later vrij zijn om dit voor zichzelf te beslissen”.

Op zo’n uitspraak ben ik altijd verbaasd… En vaak antwoord ik met een lichte glimlach: “Ik ben blij dat u zo’n beslissing voor uw kind hebt genomen… maar… Hebben jullie hen de vrijheid gegeven om ter wereld te komen? Ik neem ook aan dat jullie niet met hen spreken, zodat zij later hun taal kunnen kiezen.”

En mijn laatste vraag, die ik op een licht sadistische manier stel, is altijd dezelfde: “Hoe gaan jullie hen kennis laten maken met het geloof, zodat ze er echt voor kunnen kiezen?”

Deze vragen creëren meestal een kleine stilte in het gesprek! Kiezen om niet te kiezen… is eigenlijk niet kiezen!

Het doopsel van de Heer vieren is ons vragen stellen over deze essentiële dimensie van ons leven: vrijheid. Gedoopt zijn is erkennen dat God wil dat wij vrij zijn. Vrij om hem te volgen of niet. Vrij om hem te kiezen of niet.

Vrijheid wordt vandaag vaak verkeerd begrepen. Vrijheid wordt inderdaad vaak verward met onafhankelijkheid. En sommige mensen vechten voor hun vrijheid tot het punt dat ze ‘slaven’ worden van hun strijd voor vrijheid !

Zij begrijpen niet dat vrijheid niet betekent dat je doet wat je wilt, maar dat je wilt wat je doet, dat je aanvaardt wie je bent.’

Begin van de preeksuggestie op www.preekvandeweek.be van de Antwerpse dominicaan Didier Croonenberghs. Lees hier de hele tekst.