24 Januari 2022

'Dialoog met moslims begint bij vriendschap'

Ga naar overzicht

Deel op:

ooruitgang in de dialoog tussen christenen en moslims moet uiteindelijk komen van mensen die zich verdiepen in elkaar en die vriendschap sluiten met elkaar. Dat zegt Jean Druel o.p., staflid van het dominicaanse instituut IDEO in Cairo, in gesprek met Catholic News Agency.

Jean Druel o.p.

Jean Druel o.p. is een Fransman die in Nijmegen promoveerde als arabist. Hij werkt bij IDEO, dat in de Egyptische hoofdstad Caïro is gevestigd en studie doet naar islam en de dialoog met christenen. ‘We geloven dat we vanuit waar we zijn, in de diepten van kwetsbaarheid, bijdragen aan universele vrede, die ruimte en tijd verlicht’, zo schreef hij onlangs als nieuwjaarsgroet op de site van IDEO.

Eind vorig jaar gaf broeder Druel een uitgebreid interview aan de Catholic News Agency. ‘Misschien ben ik heel naïef’, zegt hij daarin, ‘maar uiteindelijk ben ik een geleerde. Ik geloof dat intelligentie en studie en rede, rationaliteit, het beste wapen is tegen domheid, tegen geweld’.

‘Als je eenmaal weet waarom de ander dit zegt, als je eenmaal weet waarom je dit zegt, waar deze en die regel vandaan komt, krijg je meer vrijheid. Vrijheid is het tegenovergestelde van angst. Als je het weet, krijg je vrijheid, verlies je je angst en begin je vrijuit met je eigen traditie om te gaan, met een vrije geest.’

‘Er zijn veel misverstanden over wat dialoog is, met veel te hoge verwachtingen van iedereen’, zegt Druel. Volgens hem zijn ontmoetingen op hoog niveau tussen pausen, andere geestelijken en vooraanstaande moslimgeestelijken van groot belang, maar alleen in symbolische of diplomatieke zin. De basis voor vooruitgang bestaat uit christenen die actief op zoek gaan naar moslims als vrienden en medewerkers.

‘Je kunt nooit met elkaar praten, samenwerken, als je geen vrienden bent’, zei hij. ‘Als je geen moslimvriend hebt, kun je uren en uren over de islam praten, maar het doet niets. Het is een theoretische vraag. Het is absoluut zinloos.’

Eerder verschenen

20 december 2012
Leestijd 6 min

Een dominicaan in de wereld van de Islam

Lees meer