05 Januari 2022

De zuster voor wie Matisse een kapel bouwde

Ga naar overzicht

Deel op:

et Belgische Kerknet publiceerde het verhaal van zuster dominicanes Jacques-Marie, verpleegster én muze van de grote kunstenaar Henri Matisse, die voor haar een adembenemende kapel ontwierp.

Het is 1941 als een Franse studente verpleegkunde reageert op een advertentie waarin een ‘jonge en knappe nachtzuster’ wordt gevraagd. De 21-jarige Monique Bourgeois gaat informeren bij het selectiebureau. Jong is ze zeker, zegt ze, en knap, nu ja, dat moeten anderen maar uitmaken. Dat ze nog een verpleegster in opleiding is, verzwijgt ze.

Ze mag zich gaan voorstellen aan haar mogelijke werkgever. Dat blijkt niemand minder te zijn dan Henri Matisse (1869-1954), de intussen wereldberoemde Franse schilder die in de buurt van Nice woont.

0103

De zuster en de kunstenaar voltooien in 1951 de kapel, die Matisse een van zijn beste verwezenlijkingen zal noemen, de culminatie van zijn leven als artiest. Henri Matisse sterft drie jaar na de voltooiing van de kapel, in 1954. Zuster Jacques-Marie schrijft later een boek over hun band en samenwerking: Henri Matisse: La Chapelle de Vence. Ze overlijdt in 2004, op 84-jarige leeftijd.

Eerder verschenen