31 Januari 2022

De man achter de ramen, boekpresentatie

Ga naar overzicht

Deel op:

e Dominicanenkerk in Zwolle heeft een aantal indrukwekkende glas in lood-ramen. 'De man achter de ramen’ is pater Van Bergen: priester, broeder en kunstenaar. Bastiaan van den Berg maakte een klein boek over hem.

De Dominicanenkerk in Zwolle is een kerk die indruk maakt. De glas-in-loodramen vallen daarin vooral op. De paarse gloed van het Dominicusraam, het felle rood van het Koningsraam boven de ingang en het meer grafische groen/gele Thomasraam.

De man achter deze ramen is pater Raymond van Bergen: priester, broeder en kunstenaar die het Dominicanenklooster Zwolle letterlijk en figuurlijk kleur gaf. Hij woonde bijna 60 jaar in het klooster, werd 95 jaar en wist in zijn leven op een unieke manier zijn drie roepingen bij elkaar te houden. Dat alles in een tijdsgewricht van grote maatschappelijke en kerkelijke veranderingen (1883-1978).

Bastiaan van den Berg, toen nog programmamaker in het klooster, maakte drie jaar geleden een tentoonstelling over Van Bergen. De conclusie was dat kerk en klooster ook te beschouwen zijn als een Van Bergen-museum.

Dat smaakte meer. Mede mogelijk gemaakt door de communiteit deed Van den Berg verder onderzoek en schreef hij een boek over zijn leven: De man achter de ramen.

Het boek wordt gepresenteerd op zondag 13 februari tussen 14.00 en 15.00u in de Zwolse Dominicanenkerk. Het is daar ook te koop, voor 15 euro.

Rode raam Raymond van Bergen Zwolle

een van de indrukwekkende ramen in de Zwolse kerk, gemaakt door dominicaan Raymond van Bergen.

Raymond-v-Bergen-aanhetwerk

Raymond (Fons) van Bergen aan het werk

Eerder verschenen