29 Januari 2022

De Balie een kerk? Laat de Kerk dat omarmen!

Ga naar overzicht

Deel op:

e directeur van De Balie wil van zijn Amsterdamse debatcentrum een kerkgenootschap maken. Dat is meer dan een gelegenheidsargument om in coronatijd toch open te kunnen – en stelt zowel De Balie als de Kerk voor vragen, vindt Erik Borgman.

Erik Borgman OP

Theoloog en lekendominicaan Erik Borgman schrijft dat in een opiniebijdrage in het Katholiek Nieuwsblad. Enkele zinnen:

‘Ik weet niet zeker of Albrecht geen gelegenheidsargument gebruikt. Toch wil ik graag mijn solidariteit met hem betuigen. Ik wil hem daarbij wel vragen of hij beseft dat wij in de kerk niet over een oud boek praten, maar het leven van de wereld en ons eigen leven in het licht zetten dat voor ons bij uitstek in dat boek schijnt.

Dat dit boek eigenlijk geen boek is, maar een bibliotheek vol stemmen die zelf een eeuwenlang voortgaand debat vastlegt over wat dit licht precies is en betekent. Dat we in ieder geval in de katholieke Kerk niet alleen over dit licht praten, maar het op allerlei manieren de ruimte geven zichzelf present te stellen en ons te voeden en veranderen.

Zou Yoeri Albrecht het met mij eens zijn als ik zeg dat De Balie iets soortgelijks doet? Dat er niet alleen gesproken wordt over de toekomst van cultuur en samenleven, maar dat in dat debat deze toekomst al begint? Visies, mensen en uiteenlopende wegen om de toekomst te openen, worden met elkaar verbonden, en zo tot betere wegen naar een betere toekomst.’