27 Januari 2022

Crowdfunding voor een nieuwe Dominicus

Ga naar overzicht

Deel op:

ls op 7 mei de Belgische en Nederlandse lekendominicanen hun studiedag in Antwerpen hebben, wordt daar ook een nieuwe Dominicus onthuld, gemaakt door kunstschilder Egbert Modderman.

Het levensgrote schilderij komt er dankzij het initiatief van prof. Stephan van Erp, een Nederlander die hoogleraar theologie is in Leuven en lid van de Belgische lekendominicanen. Hij neemt deel aan het project ‘Leven in volheid’, ontmoetingen van kunstenaars en predikers naar aanleiding van de vertaling van het laatste boek van Timothy Radcliffe.

Voor dat project zocht hij contact met Egbert Modderman, een jonge kunstschilder uit Groningen die ook internationaal naam maakt, bijvoorbeeld met de opvallende interpretatie van Sint Martinus en van de werken van barmhartigheid, die in de Martinikerk hangen.

0103

Egbert Modderman voor een van zijn werken van barmhartigheid (1) en Martinus (2) en met Stephan van Erp in de Martinikerk in Groningen (3).

De eerste schets van de zittende Dominicus

‘Zijn schilderijen troffen mij door zowel hun aansprekend realisme als hun religieuze kracht’, schrijft Stephan van Erp in een brief aan de Vlaamse en Nederlandse lekendominicanen.

Van Erp: ‘Tijdens onze eerste ontmoeting vertelde Egbert mij meer over zijn achtergrond en inspiratie. Hij aarzelt niet om zichzelf een gelovige schilder te noemen en heeft altijd een band gehad met de kerk en het christelijk geloof, ook in een tijd dat veel van zijn leeftijdgenoten die niet meer hadden. Ik leerde hem kennen als iemand die met open blik zoekt naar de verbeelding van zijn religieuze bewogenheid: de emotie die loskomt en het appel dat ervan uitgaat als we anderen het goede zien doen.’

De kunstschilder en de hoogleraar zochten elkaar op in Groningen en in Antwerpen, waar ze de nieuwe internationale communiteit van de dominicanen bezochten in de Pauluskerk. Een kerk die vol staat en hangt met verbeeldingen van kunstenaars door de eeuwen heen.

Stephan van Erp deelde zijn enthousiasme met enkele dominicaanse zusters en broeders en zo ontstond nieuwsgierigheid naar hoe een ‘Dominicus’ van Egbert Modderman eruit zou zien.

Eerste opzet van de Dominicus.

Van Erp: ‘Ik legde het idee aan hem voor en hij begon zich te verdiepen in de figuur van Dominicus en in de geschiedenis en spiritualiteit van de orde. Egbert kreeg sympathie voor deze rondtrekkende en predikende figuur, die de stichter van onze orde is. Het leek hem een mooi idee om een Dominicus te schilderen die uitrust na een lange tocht, als iemand met een missie en iemand waarmee we ons verwant voelen.’

De opdracht werd gegeven. Het levensgrote schilderij wordt onthuld op 7 mei in Antwerpen, tijdens de door corona uitgestelde studiedag over dominicaanse spiritualiteit van de Vlaamse en Nederlandse lekendominicanen.

Van Erp hoopt het ook aan te bieden als magister van de orde Gerard Timoner o.p. eind mei de fusie van de Belgische en Nederlandse dominicanen bevestigt. Daarna krijgt het een prominente plek, bijvoorbeeld in de Sint Pauluskerk in Antwerpen of in de kapel van het nieuwe internationale studiehuis in Leuven, waar het schilderij dan bezocht en bewonderd kan worden. Ook wordt onderzocht of er reproducties en gebedskaarten van het schilderij gemaakt kunnen worden.

Het schilderij wordt bekostigd door crowdfunding. Wie mee wil financieren – ook kleine bedragen zijn van harte welkom – kan een e-mail sturen aan Stephan van Erp.

Eerder verschenen

30 november 2021
Leestijd 4 min

De oerkracht van christelijke verbeelding

Lees meer