03 December 2021

'Red Dominicus' - actie voor Nijmeegse school

Ga naar overzicht

Deel op:

et Dominicus College in Nijmegen, ooit kleinseminarie van de dominicanen, is een school voor havo en vwo in Nijmegen die gesloten dreigt te worden of verplicht moet fuseren. Ouders zijn in verzet gekomen.

Het Dominicus College dreigt gesloten te worden of moet verplicht fuseren met het Kandinsky College in Nijmegen. Leerlingen, ouders, medewerkers, oud-leerlingen en oud-medewerkers zijn een petitie gestart en roepen de gemeente op om hier goed over na te denken.

Het overkoepelend bestuur, zo staat op de website red-dominicus.nl, wil het pand van het Dominicus gebruiken om een derde school, het Mondial College, te huisvesten. Deze school zit in een afgeschreven pand en renovatie is te duur. Liever verkoopt het bestuur dit gebouw, en dan vooral de grond waar het op staat, aan de gemeente of een andere belangstellende. Naar verwachting levert dat bijna acht miljoen euro op.

Onderdeel van het Dominicus College is de Monnikskap: de enige school in Nederland waar scholieren met een fysieke beperking of chronische ziekte havo- of vwo-onderwijs kunnen volgen. Tot op heden krijgt de school hiervoor een vergoeding uit Den Haag, maar deze bekostiging wordt in vijf jaar afgebouwd.

De regionale samenwerkingsverbanden moeten dit geld dan zelf ophoesten. Er zijn weliswaar plannen om de Monnikskap mogelijk onder te brengen bij Kandinsky, maar weinig is echt zeker. Zo zijn er bij Kandinsky eerst flinke verbouwingen nodig en wordt er gerekend met een toekomst voor vijftig leerlingen, terwijl de Monnikskap er nu ruim zeventig telt.

Eerder verschenen

21 oktober 2021
Leestijd 4 min

Over de waarde van ‘de Monnikskap’

Lees meer