13 December 2021

Promotie en 'Thomastournee' Stefan Mangnus

Ga naar overzicht

Deel op:

ominicaan Stefan Mangnus promoveert op 17 januari aan de Tilburg University op een studie over Thomas’ uitleg van het Johannes-evangelie. In de periode daarna maakt hij een 'Thomastournee’ langs dominicaanse plekken.

De promotieplechtigheid vindt plaats op maandag 17 januari 2022, om 13.30 uur, in Tilburg. Voorafgaand presenteert Stefan zijn onderzoek in het Nederlands, de verdediging gebeurt in het Engels.

In verband met corona is nog niet te zeggen hoeveel mensen er bij kunnen zijn.

De livestream is hier te vinden.

Stefan deed onderzoek naar het commentaar dat zijn middeleeuwse medebroeder Thomas van Aquino schreef op het evangelie van Johannes. Hij onderzocht hoe Thomas het evangelie indeelt, wat dat betekent voor zijn interpretatie van het evangelie, en hoe hij daarin verschilt van en overeenkomt met Albertus de Grote, zijn dominicaanse leermeester, en met Bonaventura, zijn directe franciscaanse collega in Parijs.

Ook richtte Stefan zich op de opmerking van Thomas dat het de evangelist Johannes vooral gaat om de goddelijkheid van Christus. Hoe komt dit terug in het commentaar, en wat leert Thomas van Johannes over Jezus?

Thomastournee

Stefan Mangnus o.p., foto Ramon Mangold

Na de promotie wil Stefan graag delen wat hij heeft geleerd en samen verder studeren. Daarom is er een kleine Thomastournee in voorbereiding. In Zwolle, Rotterdam, Utrecht, Huissen en Amsterdam gaan we luisteren, praten, bidden en zingen en eten met elkaar – voor zover de coronaregels het toestaan.

Amsterdam,Plein van Siena en Dominicuskerk: 25 februari

Huissen Dominicanenklooster: 30 maart

Utrecht, Huis van Dominicus, 8 april

Rotterdam Dominicuskerk en Kloostertuin, 29 april

Zwolle, Dominicanenklooster, 13 mei

De tournee gaat over de vraag hoe we nou moeten begrijpen dat Jezus Christus helemaal mens én helemaal God is. Kan christelijk spreken over God en Jezus ons dichter bij de kern van ons eigen leven brengen?

Binnenkort leest u meer over hoe u zich hiervoor kunt aanmelden.

Intussen heeft Stefan een vaste baan aan de universiteit van Tilburg, waar hij aan de theologiestudenten supervisie geeft en systematische theologie doceert. Ook geeft hij supervisie aan de priester- en diakenopleiding Bovendonk. Na zijn promotie zal Stefan met dit werk verdergaan.

Eerder verschenen