22 November 2021

Webinars: religieus leven met toekomst

Ga naar overzicht

Deel op:

e Tilburgse universiteit en LUCE organiseren op 2 en 16 december en 13 januari drie webinars over aspecten van het religieus leven. Onder de meedenkers en meepraters is de dominicaanse familie goed vertegenwoordigd.

In 2021 is het 750 jaar geleden dat de Norbertinessenpriorij van Sint-Catharinadal in Oosterhout werd gesticht. Ook de Clarissen te Megen (300 jaar), de Norbertijnen van de Abdij van Berne-Heeswijk (900 jaar geleden gesticht) en de Kruisheren van St. Agatha (600 jaar geleden gesticht) vieren in 2021 een jubileum. Voor de Provincie Noord-Brabant was die aanleiding 2021 uit te roepen tot Jaar van het Brabants Kloosterleven. Daarbij sluit het jaarthema voor 2021 van de Konferentie Nederlandse Religieuzen aan: ‘Religieus leven vandaag. Broeder, zuster, wie ben je?’

In drie webinars worden aspecten van een religieus leven doordacht en besproken. De webinars zijn een opmaat voor een publicatie van een bundel onder redactie van prof. dr. Henk Witte en dr. Arnold Smeets, voorzien in het najaar van 2022.

Programma

2 december 2021 Over het DNA van het religieuze leven. Moderator Zr. Monica Raasen

Wat is dat nu eigenlijk: religieus leven? Vaticanum II noemt de navolging van Christus als de hoogste regel als het gaat om een vernieuwing van het religieuze leven. Hoe kan je, in onze tijd en samenleving, de navolging van Christus begrijpen en leven?

Met prof. dr. Henk Witte, drs. Stefan Mangnus o.p. en prof. dr. Erik Borgman.

16 december 2021 Komen en blijven. Moderator prof. dr. Willem Marie Speelman o.f.s.

Wat zijn motieven en overwegingen om vandaag de dag te kiezen voor een gemeenschappelijk religieus leven? En, als je dan gekozen hebt, hoe is het om te leven met mensen met verschillende achtergronden en levensverhalen en deel uit te maken van een gemeenschap die divers is, in leeftijd en meer en meer ook in culturele achtergrond.

Met Bastiaan van Rooijen S.J., Quirien Hagens MA, René Dinklo o.p., Avin Kunnekkadan s.v.d., Angela Holleboom o.s.c., Catharina Al o.p.

13 januari 2022 Een toekomst voor plaatsen van stilte. Navolging, leegstand en hergebruik. Moderator Dorothé IJzerman o.f.s.

De gebouwen van de oude kloosters en abdijen zijn niet uit het landschap weg te denken. Als plaatsen schoonheid en stilte en van zowel spiritueel-religieuze als cultuurhistorische betekenis. Zo zijn er in onder meer in de kerken van de Reformatie nieuwe initiatieven tot een religieus leven en krijgen gebouwen die leeg komen te staan in de lijn van de oorspronkelijke bedoeling een nieuwe toekomst. Wat is de kracht van de vormen en de gebouwen van het religieuze leven? Wat zijn mogelijkheden en waar liggen grenzen?

Met dr. Karen Lens (architect, Universiteit Hasselt) en dr. Anique de Kruijf (Afdelingshoofd Erfgoed in Kerken en Kloosters, Museum Catharijneconvent) en met prof.dr. Leon van den Broeke (TU Kampen, VU) en dr. Sjoerd Mulder (TST).

Praktische informatie

Deelname is gratis. Aanmelden kan via deze link. Deelnemers krijgen op de dag van het webinar een zoomlink gemaild.