16 November 2021

Vrede sluiten met corona

Ga naar overzicht

Deel op:

a twintig maanden oorlogspropaganda is het tijd voor een andere toon, schrijft hoogleraar theologie en lekendominicaan Erik Borgman op debezieling.nl: 'Door het coronavirus tot absolute vijand te verklaren, moeten wij doen wat het ons oplegt in de overtuiging dat we zo bezig zijn het te verslaan.’

Erik Borgman o.p.

(…) De meeste Nederlanders hebben gedaan wat van ze is gevraagd en zijn twee keer gevaccineerd. Ze werden gepaaid met de belofte dat als we dat zouden doen, het oude normaal snel kon terugkeren. Maar het oude normaal is nog lang niet terug, dat valt nu toch wel te constateren – nog afgezien of je dat eigenlijk wel moet willen. Potentieel 84,4 % van de bevolking kan zich nu bedrogen voelen en daar straks de 15,6 % die niet of niet volledig is ingeënt de schuld van geven. Oorlogsretoriek is nooit onschuldig.

(…) Sommige antivaxxers vinden dat we ons er maar bij neer moeten leggen dat er bij tijd en wijle veel mensen sterven aan wereldwijde virusuitbraken. Dat is de natuur en we moeten de natuur volgens hen haar gang laten gaan. Dat geloof ik niet: als christen geloof ik dat wij niet de natuur, maar God moeten gehoorzamen. God is wel de schepper van de natuur en daarom vraagt de natuur om ons respect, maar dat betekent niet dat we haar per definitie haar gang moeten laten gaan. Zoals het gegeven dat mensen beeld zijn God niet betekent dat wij hen per definitie hun gang moeten laten gaan.

Lees hier de hele tekst op www.debezieling.nl.