04 November 2021

Ook dominicanen op de bres voor Poolse LHBT-activisten

Ga naar overzicht

Deel op:

egentien 'prominente’ Nederlandse katholieken hebben in een brief aan de Poolse minister van Justitie en procureur-generaal  Zbigniew Ziobro hun zorgen uitgesproken over het lot van drie LHBT-activisten.

Elzbieta Podlesna, Joanna Gzyra-Iskandar en Anna Prus werden in juli 2020 aangeklaagd voor het verspreiden van posters met daarop de maagd Maria afgebeeld met een aureool in regenboogkleuren, het internationale LHBTI+-symbool. (De afkorting LHBTI+ staat voor: lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, interseksueel en andere varianten van sekse en gender).

Een Poolse rechtbank sprak de drie vrouwen op 2 maart 2021 vrij van het ‘beledigen van religieuze gevoelens’. Maar de aanklager ging in hoger beroep tegen de vrijspraak. De drie moeten op 10 november weer voor de rechter komen. Ze kunnen tot twee jaar cel krijgen.

De brief is onder meer ondertekend door de provinciaal overste van de Nederlandse dominicanen, René Dinklo o.p.. Ook de provinciale oversten van de franciscanen en van de montfortanen onderschreven de brief evenals de abten van de trappisten in Berkel-Enschot en van de norbertijnen in Heeswijk-Dinther. Uit dominicaanse kring ondertekenden verder zuster Holkje van der Veer, broeder Wijbe Fransen en lekendominicaan Erik Borgman.

'Niet voor niets draagt zij ook de bijzondere naam "Maria Toevlucht”'

‘De aanklacht tegen de drie vrouwen is voor ons onbegrijpelijk en ronduit schokkend. Wij kennen geen krachtiger symbool van ontferming en bescherming dan juist Maria. Zij staat voor onvoorwaardelijke liefde: alle mensen die in nood verkeren, oud of jong, man of vrouw, arm of rijk, LHBT’er of niet, kunnen zich tot haar wenden, om bij haar troost en ondersteuning te vinden. Niet voor niets draagt zij ook de bijzondere naam “Maria Toevlucht”,’ zo schrijven de verontruste Nederlandse katholieken.

‘Wij zijn bovendien van mening dat de drie vrouwen met de Madonna met regenboog-aureool op een heel krachtige en mooie manier hebben laten zien dat de katholieke kerk liefdevol en respectvol met LHBT’ers moet omgaan. Meer nog: dat het juist de taak van de katholieke kerk is om ook LHBT’ers te beschermen en te ondersteunen daar waar zij gediscrimineerd en gemarginaliseerd worden, en hun een toevlucht te bieden.’

Met het verspreiden van hun Mariaposter hebben de drie aangeklaagde vrouwen volgens de briefschrijvers gehandeld in de in de geest van de woorden van paus Franciscus hebben gehandeld: ‘vanuit compassie en tederheid’.

Lees hier de vertaling van de brief in het Engels.

Lees meer over de campagne van Amnesty International voor de drie Poolse vrouwen.

Poolse LHBT activitsten foto Amnesty

De drie activisten. Foto A. Perzynska en Amnesty International