05 November 2021

‘Onze toekomst moet radicaal relationeel zijn’

Ga naar overzicht

Deel op:

andbouwpionier en dominicaan Godfrey Nzamujo uit Benin is deze week te gast in Zwolle en gaf colleges op de Landbouwuniversiteit Wageningen. 'De nieuwe wetenschapper is nederig en volgt de natuur.’

Godfrey Nzamujo o.p. in de communiteit van Zwolle. Foto Elsa Eikema

De drie lezingen en gesprekken met studenten en docenten op donderdag 4 november werden druk bezocht. Broeder Godfrey Nzamujo (71) is een ervaren en bevlogen docent, die onmiddellijk contact maakte met zijn jonge publiek.

De klimaatcrisis en de klimaatconferentie in Glasgow staan volop in de aandacht. Maar de Nigeriaanse br. Godfrey stichtte 36 jaar geleden al zijn eerste Songhaï-centrum in Benin. ‘Ik ben al 36 jaar met “Glasgow” bezig.’

Hij doceerde in Californië, maar keerde terug naar Afrika na een indringende droom en de uitnodiging van zijn vader om iets te betekenen voor zijn eigen Afrika. Hij ging bouwen aan een centrum dat volledig ecologisch verantwoord en circulair is. ‘God kent geen afval’, zei hij tegen de studenten. ‘Hij gebruikt alles.’

Godfrey is niet alleen theoloog en filosoof, hij studeerde ook landbouwkunde en economie. Hij pleitte in Wageningen voor wat hij ‘radicale relationaliteit’ noemt. Dat is hoe de natuur in elkaar zit, dat is waar wij deel van uitmaken en wat we moeten erkennen.

0104

Het betekent bijvoorbeeld dat hij een grote rol toekent aan micro-organismen, algen, schimmels, aaltjes en alle andere levende wezens die de grond vruchtbaar maken en afval kunnen omzetten in nieuwe materiaal. ‘Laten we de grond zelf levend houden en levend maken’, zei hij. ‘Dat is de basis die we nu aantasten.’

Br. Godfrey hekelde de arrogantie van de wetenschap in het voetspoor van Descartes en Newton. ‘Wij denken dat we intelligent zijn’, zei hij, ‘maar de natuur is intelligent. De nieuwe wetenschapper is nederig en volgt de natuur.’

Dat wetenschappers anders moeten gaan kijken noemt hij ‘metanoia’, er is een bekering nodig, zoals het evangelie van ons vraagt. ‘Luister naar de natuur. Leer van de natuur.’

‘Het is zo logisch wat u vertelt’, verzuchtte een student, ‘en tegelijk revolutionair.’

'We hebben visie nodig en moed. Niet morgen, maar vandaag'

Br. Godfrey, gekleed in het wit met een groen hoedje op, schakelde in Wageningen moeiteloos tussen een verkondigende boodschap en uitleg over de manier waarop in de verschillende Songhaï-centra water wordt gezuiverd en restproducten worden hergebruikt. ‘We hebben geen knappe, maar authentieke technologie nodig’, zei hij, ‘die recht doet aan de radicale verbondenheid van alles met alles.’

De landbouw is daarin fundamenteel, zei de Nigeriaanse dominicaan. ‘Als we de manier waarop we ons voedsel verbouwen, veranderen we onszelf, onze waarden, de wereld. De wereld is timide en verschuilt zich in tribalisme. We hebben visie nodig en moed. Niet morgen, maar vandaag.’

Een van de vragen van de studenten was hoe hij met de negatieve en soms vijandige reacties omgaat die hij ook krijgt. ‘Het zijn geen vijanden, al denken zij dat wel’, zei Godfrey. ‘Ze zijn niet in gevecht met mij, maar met de realiteit. Vaak nodig ik ze uit om een paar dagen op bezoek te komen. Dan verandert het gevecht in een gesprek.’

Godfrey Nzamujo o.p. is in Zwolle op uitnodiging van het Dominicanenklooster Zwolle, op initiatief van prior Jan Laan o.p., die de sessies in Wageningen meemaakte. In Zwolle is een breed programma opgezet waarvan deze week de lijntjes bij elkaar komen, onder leiding van programmamaker Elsa Eikema.

Vrijdag gaf hij in Zwolle een kloostercollege, zaterdag en zondag gaat hij met Jan Laan voor in de eucharistie.

Eerder verschenen