05 Oktober 2021

Zuster Clara's droom voor kinderen in Irak

Ga naar overzicht

Deel op:

p 1 oktober opende zr. Clara Nas, overste van de dominicanessen van Catharina van Siena in Qaraqosh (Irak) een middelbare school in gebied dat in 2014 door IS werd bezet en verwoest.

Dat meldt de website Aleteia. Klik hier voor het Franse artikel of lees hieronder de samenvatting.

Zuster Clara Nas werkt sinds 2016 aan de herbouw van een middelbare school. Mede dankzij haar vastberadenheid en steun van alle kanten is dat gelukt.

Op 6 augustus 2014 viel de stad Qaraqosh, gelegen op 25 km van Mosul en ooit beschouwd als de grootste christelijke stad van het land, in handen van de Islamitische Staat (IS). Christenen in deze regio van Irak werden gedwongen hun thuisland te ontvluchten. Velen trokken naar Koerdisch Irak, de zusters ook. Pas in 2016 is de stad bevrijd en sindsdien zijn gezinnen geleidelijk teruggekeerd. De zusters hoorden bij de eersten die terugkwamen. Hun aanwezigheid moedigden velen aan om dat ook te wagen en mee te doen aan de heropbouw.

Irak-college-Dominicaines-de-Ste-Catherine-de-Sienne

De school in aanbouw

Meteen na terugkomst begon zr. Clara te werken aan haar droom om een ​​nieuwe middelbare school te bouwen. Velen vonden het ondenkbaar en onhaalbaar, midden in de verwoeste stad. Maar zr. Clara wilde haar project niet opgeven. ‘Ons doel is om jonge mensen een plaats van verzoening en genezing te bieden na de beproeving van enkele jaren van gedwongen ontheemding door de Islamitische Staat’, zegt ze. Dus zocht en kreeg ze hulp via Kerk in Nood (AED) en de regering van Oostenrijk.

De aankondiging van de bouw van een nieuwe school werd met grote vreugde begroet door de families van Qaraqosh. Zij maakten zich zorgen over de opvoeding van hun kinderen. Scholen zitten te vol en hebben weinig lesmaterialen. Docenten krijgen vaak geen salaris.

ACN-Dominicaines-de-Ste-Catherine-de-Sienne-Irak

De zusters hadden al jarenlange ervaring op het gebied van onderwijs. Voor de IS-invasie runden ze al de Al Thaira-basisschool. In Erbil, Noord-Irak, bleven ze lesgeven aan mede-vluchtelingen. Ze gebruikten containers als tijdelijke scholen. De basisschool is in 2017 heropend en heeft nu 427 leerlingen.

De middelbare school heeft plaats voor zo’n 625 leerlingen tussen de 13 en 18 jaar. ‘Als dominicaanse zusters zijn we ervan overtuigd dat onderwijs de geest verlicht en het hart opent voor de waarheid. Daarom zijn we het project gestart van een nieuwe middelbare school in een dorp waar de jongeren een gezonde intellectuele omgeving hard nodig hebben’, zegt zuster Clara.

Bron: Aleteia

Eerder verschenen

19 september 2017
Leestijd 7 min

Dominicanessen hoopvol op weg naar Karakosh

Lees meer