29 Oktober 2021

Dominicaan Gerard Oostvogel overleden

Ga naar overzicht

Deel op:

n zijn woonplaats Bilthoven is op 28 oktober in alle rust dominicaan Gerard Oostvogel (93) overleden. De uitvaart is op 6 november.

Gerard Oostvogel o.p. (1928-2021)

Gerard Oostvogel was studentenpastor, vice-voorzitter van de Acht Mei Beweging en een van de voorgangers bij het oecumenisch huwelijk van Prins Maurits en Prinses Marilène. In 2008 verscheen zijn Ziel op de fiets, een sierlijke uitgave in de ‘Geert Grote Reeks voor Kritische Spiritualiteit’ van de Deventer Universitaire Pers. ‘Een prachtig lees-, kijk-, denk- en vooral kritisch geloofsboek’, schreef de Biltsche Courant destijds.

Hij werd geboren op 9 januari 1928. Hij was 72 jaar geprofest en 66 jaar priester.

Na zijn opleiding bij de dominicanen doorlopen te hebben, kreeg hij zijn eerste benoeming als kapelaan in Leeuwarden (1956-1959) en daarna in Schiedam (1959-1961). Vervolgens werd hij rondtrekkend prediker vanuit het Dominicanenklooster in Zwolle, met name gericht op jongeren.

Van 1963 tot 1977 was hij studentenpastor in Utrecht. Daar leerde hij de oecumene omarmen. In 1977 werd hij benoemd tot pastor van de parochie Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand in Bilthoven. In de periode 1984-1990 was hij tevens deken van het dekenaat Zeist. Hij bleef zich inzetten voor de oecumene en kerkvernieuwing. Na zijn emeritaat in 2005 bleef hij innig verbonden met de parochie.

Gerard was een biddende vrijdenker en een zoeker, een luisteraar en een inspirerend spreker, creatief, kunstzinnig, muzikaal en bovenal een geliefd pastor.

Moge hij in God geborgen zijn!

De uitvaart op zaterdag 6 november in Bilthoven is vrij toegankelijk, aanvang 11.00u. Via http://olvbilthoven.nl/ is er een livestream.

Klik hier voor een IM in het Friesch Dagblad.

Eerder verschenen