24 Oktober 2021

'Dan zul je ZIEN, genoeg om van te leven'

Ga naar overzicht

Deel op:

Omdat je zelf opstaat – risico’s durft te nemen, laat zien waar je op hoopt, vertrouwen hebt – kun je oprecht leven’.

Ineke van Cuijk o.p.

‘Geloven, vertrouwen, zien en inzicht, verlossing en genezing: het zijn allemaal geschenken. Je maakt ze niet zelf. Je krijgt ze – om niet – genade! En het gaat ook niet vanzelf. Je moet er om vragen, er hard voor roepen, schreeuwen zelfs, strijd leveren. En je moet ook veel van je afgooien wat je belemmert, je moet je diepste verlangens uitspreken. Maar dan zul je ZIEN, een beetje, soms even, maar genoeg om van te kunnen leven.

De afgelopen week was mevrouw Jane Goodall in het nieuws, de 87-jarige dame die bijna een leven lang met chimpansees leefde. Zij heeft een boek geschreven: Het Boek van Hoop. Zij noemt vier redenen tot hoop: het ongelooflijke menselijke intellect, de veerkracht van de natuur, de kracht van jongeren en de onverwoestbare menselijke geest.

Voor mij, voor ons, hoop ik, zijn dit krachtige tegenhangers op al de grote wereldproblemen waar wij vandaag de dag voor staan: stikstofcrisis, grote zorgen om het klimaat, ongebreidelde kritiek en hoon op leidinggevenden, het doemdenken en zo kunnen we nog even doorgaan. Jezus zegt vandaag tegen Bartimeüs – omdat je zelf opstaat – actief wordt – risico’s durft te nemen – laat zien waar je op hoopt, vertrouwen hebt: kun je oprecht leven!!

Wij worden uitgenodigd op te staan – een boodschap van hoop en vertrouwen uit te dragen zodat wij hier – op kleine schaal – het Koninkrijk van God samen kunnen realiseren. Dat wij onze eigen blinde vlekken een zo ruim mogelijk zicht geven op onze pelgrimstocht door het leven. Dat wij naast kijken vooral mogen ZIEN! En leven in het Licht dat ruimte geeft.’

*

Slot van de overweging van lekendominicaan Ineke van Cuijk o.p. in de kloosterkapel van Huissen. Lees hier de hele tekst.