17 September 2021

Songs for Mary

Ga naar overzicht

Deel op:

aalkunstenaar Babs Gons en muzikant Meindert Talma waren vorige maand te gast in het klooster van Zwolle. Ze maakten een lied voor Maria, voor broeder Jozef en voor alle Moeders.

Het Dominicanenklooster in Zwolle nodigt iedere zomer twee artiesten uit om te komen logeren. En dan gebeuren er bijzondere dingen, worden nieuwe inzichten opgedaan én stroomt de creativiteit rijkelijk.

Babs Gons is schrijver en performer. Meindert Talma is muzikant en ‘de onbekendste popster van Nederland’, zoals zijn geuzennaam luidt. Hoe verschillend ze ook zijn, in hun belangstelling voor het kloosterleven en het plezier van de creativiteit vonden ze elkaar onmiddellijk. Al op de eerste avond ontstond er een lied op een bestaande tekst van Babs Gons, Moeders.

De kunstenaars leefden mee met de broeders en hun dagritme, en spraken Mariadeskundige Kirsten Notten. Meindert Talma, zelf een fietsliefhebber, was bovendien gegrepen door het verhaal van Jozef Essing, die graag lange fietstochten maakt en daar als gelovige ook door wordt gevoed.

Samen maakten de twee een lied voor Maria, dat ze uitvoerden voor publiek in de Dominicanenkerk. ‘Tussen de regels van het verhaal vinden we jou: Maria.’ Hieronder is de documentaire te zien en de drie liedjes afzonderlijk.

De documentaire

Alle filmpjes zijn gemaakt door Jonathan Sipkema. Organisatie en begeleiding: Rik Zweers. Interview: Arjan Broers.

Maria

Moeders

Dit nummer is ontstaan uit een bestaande tekst van Babs Gons, in het klooster op muziek gezet door Meindert Talma.

Broeder Jozef op de fiets

Eerder verschenen

24 oktober 2020
Leestijd 1 min

Docu over Songs for Mary

Lees meer