19 September 2021

Plechtige professie Stefan Ansinger

Ga naar overzicht

Deel op:

aterdag 18 september deed Stefan Ansinger plechtige professie in de Orde der Predikers. Een verslag in tekst en beeld.

Stefan Ansinger (1994) trad in 2017 in en deed in 2018 zijn eerste professie. Hij studeert in Fribourg (Zwitserland) en werkt onder meer aan het enthousiast ontvangen studieproject OP Chant, waarin hij dominicaanse Gregoriaanse gezangen toegankelijk maakt.

De viering in de St. Dominicuskerk in Rotterdam, Het Steiger, werd bijgewoond door broeders uit binnen- en buitenland, zusters, leken, vrienden en familieleden. Een bijzondere gast was bisschop Harrie Smeets van Roermond (zie de foto in het vervolg). Mgr. Smeets, die ernstig ziek is, speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van de roeping van Stefan.

De muziek werd verzorgd door Zangers van Sint Frans uit Venray, waar Stefan vandaan komt. Hieronder is de viering, die via livestream te zien was, terug te kijken, na de tekst en de foto’s.

Het is de vijfde keer op rij dat Nederlandse broeders hun plechtige professie doen. Op dezelfde dag begonnen twee Nederlandse mannen aan hun noviciaat in Cambridge.

Eerder verschenen

19 september 2021
Leestijd 1 min

Twee Nederlandse novicen ingekleed

Lees meer

0105

Provinciaal René Dinklo betrok in zijn preek de lezingen van de dag, waaronder de parabel van de zaaier. Hij wees erop dat predikers ook zaaiers zijn, van het evangelie, en dat er met alle inzet altijd ook een centrale rol is voor de werking van de liefde van God.

‘We kunnen proberen om zo goed mogelijk te zaaien afgestemd op degenen die je wilt bereiken en gebruikmakend van de hulpmiddelen die er zijn’, zei hij. ‘Maar uiteindelijk is het niet aan ons hoe het zaad ontvangen wordt. Dat heeft ook te maken met de genade Gods en in hoeverre aan die genade wordt meegewerkt.’

En die genade kan soms heel verrassend werken, zei br. René. Hij illustreerde dat in het werk van zijn jonge broeder Stefan, die hij kenschetste als een man met vele talenten, waaruit ‘al doende het project OPchant is voortgekomen. Samen met Alexandre Frezzato weten jullie duizenden mensen over de hele wereld te bereiken en te inspireren en van daaruit hebben jullie contacten met vele media en individuen gekregen. Als je zo’n project van tevoren helemaal uitgedacht zou hebben, dan is het maar de vraag of het even goed zou zijn aangeslagen. Het zou dan wellicht te veel mensenwerk zijn geworden.’

Lees hier de hele preek.

0104

Fotografie: Johan Wouters.

Kijk hieronder de viering terug

Eerder verschenen

21 mei 2020
Leestijd 1 min

Schoonheid als een weg naar God

Lees meer