15 September 2021

'Je moet af en toe een feestje bouwen'

Ga naar overzicht

Deel op:

p 11 september stonden behalve de Twin Towers ook dominicaan Jan Laan op de voorpagina van het Nederlands Dagblad. Komend weekend viert hij zijn 60e professiefeest, de krant maakte een interview in een serie over de zeven deugden. 'Vreugde is een wezenlijke levensbehoefte.’

De voorpagina van het ND van 11 september 2021. Klik voor het hele artikel.

Komend weekeinde viert Jan zijn 60e professiefeest in de Dominicanenkerk van Zwolle met een aantal parochianen die dit jaar zestig worden. 

‘Het geloof zit niet zozeer in de leefregels als wel in vertrouwen. Ik heb op de plekken waar ik woonde en werkte een stuk vertrouwen mogen ontvangen. In 2013 kreeg ik in de Rotterdamse Steigerkerk de Erasmusspeld uitgereikt. Ik dacht: waaraan heb ik dit in Gods naam verdiend? Echt, ik was diep ontroerd toen de hele kerk mij toezong. Want er bleken mensen in mij te geloven. En dat stimuleert je weer tot geloof in anderen. Geloven doe je niet in je eentje, een ander doet jou ook geloven.

Als ik bid, vraag ik altijd twee dingen: dat ik geïnteresseerd mag blijven en dat ik geraakt word. Zo ontwikkelen we elk onze geloofsverhalen. Ook jij hebt iets te vertellen over het geheim van God, door alles wat je in jouw leven meemaakte, alles wat jou heeft geraakt.

In Deuteronomium 6 staat die kreet: ‘Hoor, Israël!’ God heeft zijn belofte gehouden, Hij heeft het volk bevrijd en nu zegt Hij: ‘Blijf naar Mij luisteren, dan komt het goed’. In het Mattheüsevangelie zegt Jezus: ‘Ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing der wereld’. Het is een gave dat je dit mág horen, dat het binnen mag komen. God gelooft in ons. Hij vertrouwt op ons en verwacht dat we met elkaar de aarde een beetje bewoonbaar houden.’

Lees hier het hele artikel digitaal (inlog nodig) of hier als pdf.

Eerder verschenen

24 februari 2020
Leestijd 2 min

Hier draait het om, denk ik

Lees meer