07 September 2021

'Ik ben vooral een verbinder'

Ga naar overzicht

Deel op:

r. Agnes uit Sittard is betrokken bij het studentenpastoraat in Maastricht. Het Nederlands Dagblad plaatste een portret van haar. 'Sommige studenten zijn in hun geloof gegroeid. Andere hebben juist meer vragen gekregen. Dat is ook groei.’

Vriendschap ontwikkelen met elkaar en met God is een van de belangrijkste functies van het studentenpastoraat, vertelt zuster Agnes. Dat wil ze faciliteren door ontmoeting en goede gesprekken mogelijk te maken. Dat klinkt als een bescheiden rol op de achtergrond. ‘Ik ben een verbinder’, lacht ze.

Klik om het artikel te lezen – als je je aanmeldt bij het ND, kan dat (beperkt) gratis.

Zuster Agnes hoort bij de dominicanessen van Sint Cecilia. Deze van oorsprong Amerikaanse congregatie heeft een klooster in Sittard. De zusters komen, net als Agnes, vooral uit de Verenigde Staten. In Maastricht verzorgen ze het katholieke studentenpastoraat.

‘Drie medezusters en ik zijn samen betrokken’, licht zuster Agnes toe. ‘De bisschop vroeg ons in 2016 om dit te gaan doen. We hebben een team met enkele priesters en studenten, die helpen bij het organiseren van activiteiten. Het samen eten op zaterdag was buiten coronatijd altijd het belangrijkst. Na de Engelstalige mis van vijf uur was er een maaltijd en een gesprek over een onderwerp dat in het studentenleven belangrijk is.’

De zusters waren nog niet zo lang in Sittard toen ze bij het studentenpastoraat betrokken raakten. De goedlachse zuster Agnes spreekt goed Nederlands, maar zoekt soms naar woorden – heel af en toe schakelt ze over op Engels.

De studenten die bij het pastoraat aanhaken zijn al even internationaal als de zusters. ‘Sommige studenten komen uit traditionele katholieke landen, vinden hun geloof belangrijk, maar weten er niet veel van. Anderen hebben een sterke relatie met Jezus en willen dat met andere studenten delen.’

Het katholieke studentenpastoraat bestaat niet alleen uit samen eten en praten. Het vieren van de mis is een belangrijk element. Ook organiseren de zusters wandelingen, studiegroepen en retraites. ‘Onze bronnen zijn onze relatie met Jezus en de katholieke traditie. Dat willen we delen. De studenten hoeven overigens zelf niet katholiek te zijn.’

Klik hier voor het hele artikel.

Zie ook: www.dominicanessensittard.org