02 Augustus 2021

De San Domenico van Chioggia

Ga naar overzicht

Deel op:

hioggia ligt aan de Adriatische zee en wordt ook wel klein Venetië genoemd. Op één van de eilandjes ligt de kerk San Domenico. Een bijdrage in onze serie 'Sporen’, van de Zwolse parochiaan Ria Hofstede.

In 1287 begonnen de dominicanen met de bouw van deze kerk en een klooster. Nadat de oude romaanse basiliek in verval was geraakt, werd na de sloop van 1745 een nieuwe kerk gebouwd door Pietro Pelli. Door de eeuwen heen heeft de kerk verschillende gebeurtenissen ondergaan, zoals de onderdrukking door de Serenissima (republiek Venetië) en de bezetting door het leger van Napoleon. Van de oude basiliek is nog de Romaanse klokkentoren over.

0104

Binnen in de kerk hangt een bijzonder kruisbeeld dat uit 1300 dateert. Hieraan zijn verschillende legendes verbonden. De vissers zien in die Christus een veilige haven. Verder zijn er een aantal grote wandschilderijen. Tegenwoordig dient de kerk als parochie en heiligdom voor het imposante wonderbaarlijke kruisbeeld.

Ria Hofstede

0102

chioggia kruisbeeld

Ook gestuit op sporen van ruim acht eeuwen dominicaanse geschiedenis? Schrijf een bijdrage en mail de redactie.

Of ga virtueel op reis door onze langlopende rubriek ‘sporen’, zie onder.

Eerder verschenen

01 december 2023
Leestijd 2 min

Dominicaanse sporen

Lees meer