28 Augustus 2021

Rosa de Lima 350 jaar heilig

Ga naar overzicht

Deel op:

it jaar is het precies 350 jaar geleden dat lekendominicanes Rosa de Lima in 1671 werd heiligverklaard. Dat wordt gevierd in Sittard, de stad die door haar beschermd werd bij een epidemie.

Rosakapel Sittard, foto Jan van Hooydonk o.p.

Rosa van Lima (Peru, 1586-1617) was de eerste Latijns-Amerikaanse vrouw die heilig werd verklaard. Dat gebeurde in 1671 door paus Clemens X.

Opmerkelijk genoeg was ze al twee jaar daarvoor uitgeroepen tot patrones van Sittard, een stad met een grote dominicaanse geschiedenis waar ook nu nog dominicanessen wonen. Er is een Rosakapel en elk jaar wordt er op de laatste zondag van augustus een Rosaprofessie gehouden te harer ere.

Deze zondag wordt in Sittard het feest van Sint Rosa gevierd, kleiner dan de bedoeling was vanwege corona. Rosa wordt in de Limburgse stad vereerd omdat op haar voorspraak een epidemie van dysenterie werd voorkomen.

Klik hier voor de website van het Sint Rosa Comité.

Eerder verschenen

10 april 2011
Leestijd 4 min

Rosa de Lima (1586-1617)

Lees meer

Rosa van Lima was een jonge vrouw uit Peru die haar hele leven aan God wijdde. Ze werd lid van de derde orde van de dominicanessen en leidde een leven als kluizenaar. Ze had veel aandacht voor zieken, ouderen en zwakken. Via de dominicanen kwam haar verering ook in Sittard terecht.

De dominicaanse geschiedenis is in Sittard zichtbaar aanwezig. Een deel van de middeleeuwse omwalling heet ‘Dominicanenwal. Een ander deel heet ‘Agnetenwal’, naar de ‘zusters agneten’, een naam voor de zusters dominicanessen die in Sittard ook een klooster hadden. Die naam is afgeleid van de dominicaanse heilige Agnes van Montepulciano.

Behalve voor Rosa zal er ongetwijfeld ook gebeden worden voor bisschop Harrie Smeets van Roermond, die ernstig ziek is en niet meer beter kan worden.

Sittard dominicanenwal

Een van de wallen van de middeleeuwse stad draagt deze naam.

dominicusraam sittard

Dominicus in de St. Michielskerk in Sittard. Foto Jan van Hooydonk o.p.

Eerder verschenen

26 oktober 2019
Leestijd 1 min

‘Rosa leeft in Sittard’

Lees meer