31 Augustus 2021

Festival dominicaanse kunst in Estland

Ga naar overzicht

Deel op:

an 1 tot 5 september vindt een bijeenkomst plaats van dominicaanse kunstenaars in Tallinn, Estland. Een aantal bijeenkomsten is per zoom en YouTube te volgen.

Alain Arnould o.p. uit België is lid van het hoofdbestuur en de aanjager van dit programma.

Op het programma staan ​​conferenties, rondetafelgesprekken, tentoonstellingen, concerten en gebedsmomenten. Het doel van de bijeenkomst is na te denken over de plaats van de kunsten in het christelijk geloof en over de missie van de Orde van Predikers door middel van de kunsten. Door in dialoog te gaan met lokale Estse kunstenaars en andere geïnteresseerden hopen dominicaanse kunstenaars hun prediking via de kunst te illustreren.

Om zoveel mogelijk mensen te laten deelnemen, wordt een deel van de activiteiten online uitgezonden, met simultaanvertaling. Het enige wat u hoeft te doen is inloggen op ‘Zoom’ via de volgende link:

https://zoom.us/j/98552780719?pwd=VXQ0eWlvdU1HSDVYNzhTUXJxbVBSdz09 (Toegangscode: d4uQzK).

Als het aantal deelnemers het maximale aantal dat ‘Zoom’ toelaat, overschrijdt, kun je de belangrijkste activiteiten vinden op het YouTube-kanaal van de Order of Preachers. Op hetzelfde Youtube-kanaal zouden ook de concerten van 2, 3 en 4 september beschikbaar moeten zijn, mogelijk met vertraging.

Enkele in het oog springende activiteiten:

Gerard Timoner o.p.

Donderdag 2 september om 16.00 uur (Nederlandse tijd): lezing door fr Gerard Francisco Timoner III o.p., magister van de Orde van Predikers, over genres van de dominicaanse prediking.

Vrijdag 3 september om 14.00 uur: rondetafelgesprek met Gabriel Salmela o.p. en Ulrich Engel o.p. over De schoonheid die tot God leidt.

Als je Estse tekstliedjes wilt ontdekken, dan zal het concert van Kristian Üksküla, Eva Eensaar-Tootsen en Maria Peterson op zaterdag 4 september om 19.30 uur je aanspreken.

Zaterdag 4 september om 19.30 uur: concert van het ensemble Vox Clamantis onder leiding van Jaan-Eik Tulve, met de wereldpremière van de compositie van Pärt Uusberg, voor de gelegenheid geschreven op een gedicht van fr Grégoire Laurent -Hughues-Beaufond. Het concert wordt ook uitgezonden op het klassieke muziekkanaal van de Estse openbare radio (toegankelijk via internet).

Helen Alford o.p.

Zondag 5 september om 9 uur: conferentie door zuster Helen Alford o.p., Laudato Sì en Art: Some Dominican Reflections.

De Eucharistische liturgie van 2 september (met prediking van de magister in het Engels) en 3 september (in het Frans) om 8.00 uur en van 5 september om 15.30 uur (in het Ests, voorganger is voorgezeten bisschop Philippe Jourdan van Tallinn) wordt uitgezonden op youtube: https://www.youtube.com/user/katolikuee.

Klik hier voor de pagina met informatie op de internationale site van de dominicanen.

Download hier het gratis digitale boek (in het Ests, Frans en Engels) van het festival.

BANNER-Tallinn

Eerder verschenen

28 november 2019
Leestijd 4 min

Sporen: Baltische predikbroeders

Lees meer