06 Augustus 2021

Er is niets anders dan de weg die we gaan

Ga naar overzicht

Deel op:

Het meest vruchtbare gesprek is wellicht dat waar mijn dierbaarste overtuiging werd in vraag gesteld: niet bepaald leuk, maar eenmaal bezonken, voel ik dat mijn wereld verruimd is.’

Ignace d’Hert o.p.

‘De beroepsbezigheden zijn namelijk niet min. Ze eisen dat je presteert. Je moet weten wat je wil, en wie je bent. Je moet er voor zorgen dat je de regie van je leven stevig in eigen handen hebt. Je moet weten waar je met je leven naar toe wil. Jij bent de enige die van je leven iets kunt maken.

De tochtganger ontdekt gelukkig andere zaken. Je moet dan wel je nuttigheidsdenken even achter je laten. Dominicus probeert te begrijpen wat de beweegreden is van die katharenbeweging die zovelen aanspreekt. Wat is hun authentieke zoeken? Dat probeert hij aan te voelen. Daartoe is gesprek nodig. Woord en wederwoord. Het delen brengt namelijk een nieuwe dynamiek op gang.  

Dialoog en ontmoeting zijn onmisbaar in de zoektocht naar spiritualiteit. Er is immers niets anders dan de weg die we gaan. Het gesprek is onontbeerlijk.

Het meest vruchtbare gesprek is wellicht dat waar mijn dierbaarste overtuiging werd in vraag gesteld. Dat is niet bepaald leuk, althans niet in eerste instantie, maar eenmaal bezonken, voel ik dat mijn wereld verruimd is.

Dan is de ontmoeting echt vruchtbaar geweest. Als levend brood. Misschien zelfs uit de hemel neergedaald.’ 

Fragmenten uit de preeksuggesties van de Vlaamse dominicaan Ignace d’Hert. Lees hier de hele tekst.