10 Augustus 2021

Dominicusdag: op bedevaart naar Brielle

Ga naar overzicht

Deel op:

ij de 800e sterfdag van Dominicus organiseerde de communiteit van Rotterdam een fietsbedevaart naar Brielle. Er deden ruim zestig mensen mee. Een verslag in tekst en beeld.

De deelnemers kwamen uit alle geledingen in Rotterdam en omstreken waar de broeders daar werkzaam zijn, zoals de internationale studentenkerk. ‘Bijzonder om samen onderweg te gaan voor een mooie, maar pittige tocht’, schrijft dominicaan Jan van Duijnhoven in een verslag aan zijn bekenden. ‘Een Emmaus-ervaring!’ Ook kwam er een bus met leden van de Surinaamse parochie.

In Brielle, waar een herdenkingsplek is voor de martelaren van Gorcum die hier in 1572 werden omgebracht, vierden ze samen de eucharistie. Michael-Dominique Magielse o.p., die zijn wijding vierde, celebreerde. Prior Richard Steenvoorde o.p. preekte. Na terugkomst in het Steiger was er een barbecue met de hele dominicaanse familie in de Rijnmond.

0105

In zijn preek stond br. Richard stil bij de dood van Dominicus en kenschetste zijn opdracht met een aansporing van Paulus aan predikers: ‘Blijf nuchter bij dit alles, aanvaard uw lijden, doe het werk van een evangelist, wijd u geheel aan uw dienst’. Hij verbond deze aansporing met de ervaringen van de broeders in Rotterdam, die er in deze maand in 2018 aan een nieuwe communiteit gingen bouwen.

‘Er zijn soms ook dingen die niet lukken, of ontwikkelingen, zoals de verkoop van ons klooster, het overlijden van onze oudere broeders, de fusie van onze provincie met België, die we niet in de hand hebben. Daar liggen we soms wakker van, daar praten we over, daar treuren we over. Sint Paulus houdt ons voor, dat lijden hoort erbij. Dat wist Dominicus als geen ander, en onze medebroeder de heilige martelaar Johannes van Keulen die op deze plaats de dood vond, is hem daarin nagevolgd. Lijden hoort bij het leven, het hoort bij het getuigen van je geloof, en dus ook bij het leven als prediker.’

Bovenal zijn predikers, zoals alle christenen, geroepen om het evangelie te verkondigen met zijn of haar leven. ‘Wat is er mooier dan dat? En wat een geluk, wat een genade, is het dat wij als predikers ons hele leven zo mogen inrichten omdat met volle overgave te kunnen doen in de stad Rotterdam, in Nederland, maar eigenlijk staat de hele wereld open.’ Lees hier de hele verkondiging van Richard Steenvoorde.

0104