10 Augustus 2021

'Dominicus sprak met God of over God.'

Ga naar overzicht

Deel op:

ezus is het raam waardoor wij besef krijgen van Gods compassie en liefde voor ons.

Wijbe Fransen o.p.

Mij heeft altijd Dominicus’ liefde voor het gebed, zijn ijver om het Blijde Nieuws te brengen, zijn compassie, geïnspireerd tot bidden, door te dringen tot de kern van de heilige Schrift en deze in goed voorbereide verkondiging door te geven… alsook oog te hebben voor de concrete noden van mijn medemensen.

Bij elke preekvoorbereiding roep ik ook onze vader Dominicus aan.

Wat kan de persoon van Dominicus voor nu betekenen? Samen met anderen vraag ik me vaak af hoe we het Goede Nieuws kunnen doorgeven.

‘Dominicus sprak met God of over God.’ Wij zijn wat voorzichtiger geworden met onze uitspraken en beelden over God. Met Eckhart benadrukken we liever dat God niet direct kenbaar is, maar een mysterie blijft.

De Eeuwige laat zich kennen in en door de mens geworden Jezus. Jezus is het raam waardoor wij besef krijgen van Gods compassie en liefde voor ons. Dominicus kon eindeloos naar het kruis kijken en zich daarmee verbonden voelen.

Is ook voor ons christenen niet het contact met Christus de wezenlijke grond van ons geloof? In de Eucharistie, in ons dagelijks leven?

*

Uit de preek van Wijbe Fransen o.p. in de Dominicanenkerk van Zwolle, 8 augustus 2021. Lees hier de hele tekst.