07 Augustus 2021

'Dominicus is een klassieker'

Ga naar overzicht

Deel op:

ominicus heeft ons acht eeuwen na zijn dood iets te zeggen over problemen als onverschilligheid, klerikalisme, fake news en hopeloosheid, aldus magister Gerard Timoner o.p.

Broeder Gerard Timoner o.p., magister van de Orde der Predikers, preekte bij de viering van de 800e ‘dies natalis’, de geboortedag van stichter Dominicus in de hemel, op 6 augustus in Bologna. Daar stierf de heilige in 1221 en ligt zijn stoffelijk overschot begraven.

Dominicusfeest Bologna 6 augustus 2021-Timoner

Magister Gerard Timoner o.p.

Timoner noemde Dominicus ‘een klassieker: tegelijk actueel en tijdloos. Hij belichaamde een samengaan van contemplatie en actie, altijd sprekend over of met God.’

Het evangelie dat zijn leven vormde en veranderde is klassiek, aldus de magister, die zich afvroeg wat Dominicus ons nu te vertellen heeft als we de problemen van onverschilligheid, klerikalisme, verdeeldheid, fake news en hopeloosheid het hoofd willen bieden.

Klik om de hele preek te lezen in Engels, Frans en Spaans.

Timoner wees op de voorbeeldige vriendelijkheid waarmee Dominicus reageerde op mensen in nood, die hem tot barmhartigheid bewogen. Tegen het klerikalisme van zijn tijd bracht hij de broederlijke gemeenschap in. Van de prediking maakte hij een opdracht ‘niet van een paar uitverkorenen, maar van alle leden van de Kerk’.

Zo opende Dominicus de ruimte waarin op heel verschillende manieren verkondigd kon worden, ‘van de geschriften van Catharina van Siena en de schilderijen van Fra Angelico, tot de liefdevolle dienstbaarheid aan anderen van Rosa de Lima, John Macias, Margaretha van Città di Castello, Pier Giorgio Frassati en zoveel anderen. Zoals een wijze broeder zei: “Wij zijn geen orde van preek-deskundigen, maar van predikers!”‘

Het gemeenschappelijke besturen dat Dominicus invoerde in de Orde is nu met de synodaliteit waartoe paus Franciscus oproept ook een thema in de kerk.

Daarnaast zette Dominicus in op de opkomende universiteiten, zodat mensen als Albertus de Grote en Thomas van Aquino de grens tussen rede en geloof uitmuntend konden verkennen. Timoner: ‘De intellectuele missie van de Orde en haar missie om waarheid te prediken is een tegengif voor een nieuwe verderfelijke pandemie: fake news, halve waarheden die in feite halve leugens zijn.’

Tenslotte is de hoop gelegen in de zekerheid dat God ons nooit in de steek zal laten. ‘Hoop is Christus in ons’ (1 Kol. 27).

Lees hier de hele tekst in Engels, Spaans en Frans.

0109

Meer foto’s van de viering in Bologna zijn te bekijken op de flickr-site van de Orde