06 Augustus 2021

800e sterfdag van Dominicus

Ga naar overzicht

Deel op:

p 6 augustus is het acht eeuwen geleden dat in de Italiaanse stad Bologna Dominicus stierf, stichter van de Orde van de Predikers. Zijn feest wordt de 8e augustus gevierd.

Dominicus werd in 1234 heilig verklaard, dertien jaar na zijn dood. Zijn feestdag werd aanvankelijk op 4 augustus gevierd, want op 6 augustus is de liturgische kalender al bezet door de feestdag van de Transfiguratie, de Gedaanteverandering van Jezus. Bij de kalenderherziening van 1969 is de feestdag van Dominicus verplaatst naar 8 augustus.

In Bologna werd op 5 augustus een wake gehouden.

De sterfdag van een heilige wordt traditioneel gevierd als de geboortedag in de hemel. Regio Zuid van de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland vierde het Dominicusfeest al een paar dagen eerder. Op de taart een icoon van de hand van lekendominicaan Ben Hulshof. Met dank aan de bakkers van de Hema.

taart dominicus

Eerder verschenen

15 april 2021
Leestijd 2 min

De tafel van Dominicus en de broeders

Lees meer