03 Juli 2021

In jouw voetspoor - zr. Therese

Ga naar overzicht

Deel op:

In verbondenheid met jou vervolg ik mijn weg.’ Ansichtkaart van zr. Therese, dominicanes van Neerbosch, aan Dominicus.

Dit jaar is het 800 jaar geleden dat de heilige Dominicus stierf, op 6 augustus 1221 in Bologna. Leden van de Orde der Predikers sturen hem ansichtkaarten over hun reis in zijn voetspoor. 

collage ansicht voor dominicus zr therese

Beste Dominicus,

Wie had ooit kunnen bedenken dat onze wegen elkaar zouden kruisen, want jij leefde honderden jaren geleden.

Van zusters die ik ontmoette hoorde ik van jouw bestaan. Zij waren dominicanessen van de actieve tak, maar hadden daarnaast ook contemplatieve inslag. Zij waren degenen die een belangrijke rol in mijn roeping als religieuze hadden en nog steeds hebben. Door de ontmoeting met de zusters ontdekte ik een levenswijze toegewijd aan God. Een weg die ook mijn weg zou worden.

In het beeldje waar je zit, leest en overweegt vind ik het contemplatieve zo mooi uitgedrukt.

Voor mij verwijst dit naar het zoeken naar de balans tussen het actieve en het contemplatieve in mijn leven. Er zijn periodes geweest van veel werken, waarin mijn verlangen naar meer bezinning en contemplatie gevuld werd door de wetenschap dat anderen in mijn plaats er wel die aandacht en tijd aan konden besteden.

Veel mensen werden geraakt door jouw manier van leven, toen en ook in onze tijd. Ik vind het bijzonder dat je in 1206 eerst een vrouwenklooster in Prouille stichtte. Je had een vooruitziende blik, want tot op de dag van vandaag leven dominicanessen in jouw voetspoor.

Gebed, gemeenschap, studie en prediking zijn belangrijke elementen in mijn leven. Met oog ook voor de stilte en de natuur. Het zijn vindplaatsen van God.

In verbondenheid met jou vervolg ik mijn weg.

Zr. Therese o.p.

Leden van de dominicaanse familie zijn uitgenodigd om mee te doen aan deze serie. Neem contact op met de redactie: info@dominicanen.nl

Eerder verschenen

30 maart 2018
Leestijd 28 min

Longread: geschiedenis van de Orde

Lees meer