18 Juni 2021

Ter herinnering aan Joop Schaeffer

Ga naar overzicht

Deel op:

p 10 juni 2021 overleed dominicaan Joop Schaeffer (79). Zijn lichaam is op 18 juni te ruste gelegd op de begraafplaats van de dominicanen in Nijmegen.

Joop Schaeffer o.p., 1942-2021

Joop werd geboren op 8 april 1942 in Schiedam als zoon van Johannes Henricus Marie Schaeffer en Marianne Adriana Hester Schaeffer – van der Meer. Hij kreeg als namen mee Johannes Nicolaas Hyacinthus. Hij was het derde kind van in totaal tien kinderen.

Op de lagere school bij de Broeders van Maastricht in Schiedam wist hij al dat hij in een kloostergemeenschap wilde wonen. De Peruviaanse dominicaan Martinus de Porres, die later heilig werd verklaard, was zijn grote voorbeeld.

Op 14-jarige leeftijd ging Joop naar het juvenaat nabij het Dominicuscollege in Neerbosch. Hij voltooide de opleiding tot timmerman in 1958 en een jaar later tot meubelmaker aan de LTS te Nijmegen. Op 17 september 1959 trad hij in bij de dominicanen in het Albertinum. Zijn kloosternaam werd broeder Marcus. Precies twee jaar later legde hij zijn tijdelijke professie af. Joop had een heeroom die ook dominicaan was, zijn broer Hein was eveneens ingetreden en later zou zijn jongere broer Peter dit ook doen.

Van het Albertinum verhuisde Joop naar het dominicanenklooster te Zwolle om vervolgens naar Huissen te gaan en medio 1964 weer in Zwolle te belanden. Zijn werkzaamheden begonnen toen te verschuiven van fysieke arbeid naar het werken met mensen. Hij ging handvaardigheid geven aan kinderen bij een buurthuis en werd later groepsleider van het hervormde schippersinternaat. Ondertussen volgde hij cursussen om zich verder te bekwamen. In 1972 verhuisde hij terug naar het Albertinum om te kunnen werken in het schippersinternaat bij het Jonkerbosch dat van RK-signatuur was. Hij zou dat tot 1984 blijven doen. Van 1974 tot 1978 volgde hij de MBO-opleiding Inrichtingswerk aan de Sociale Academie in Enschede.

De zorg voor de gasten deed Joop goed en hij kon ook een gevoel van vertrouwen bij hen oproepen.

Op 1 juni 1984 verhuisde Joop naar het klooster te Huissen. Hij werd daar gastenbroeder voor het gastenverblijf en werd ook belast met economische aangelegenheden voor de communiteit. De zorg voor de gasten deed Joop goed en hij kon ook een gevoel van vertrouwen bij hen oproepen. In die tijd raakte Joop betrokken bij de opvang van asielzoekers. Met Andrew uit Ghana en Léon uit Moldavië trok hij intensief op. Zijn creatieve talent kwam tot uiting in het versieren van de kapel op basis van de Schriftlezingen van de zondag. Bloemen, planten en takken werden symbolische vertalingen van de Bijbelteksten. Het was zijn manier om te preken met zijn handen. In Huissen was Joop ook een enthousiast en betrokken lid van de Regionale Dominicaanse Familiegroep. Vele activiteiten heeft hij mede georganiseerd.

Al deze bagage nam Joop mee naar het klooster te Venlo waar hij in 1999 ging wonen. Hij kreeg daar als specifieke taak de mantelzorg voor de oudere en zieke medebroeders. Hij vond dit werk mooi om te doen, omdat het aansloot bij zijn roeping en karakter. Ook leidde hij er groepen rond. Toen dit klooster in 2005 werd gesloten, verhuisde hij naar het Mariaconvent in Berg en Dal waar hij mantelzorger bleef voor kwetsbare medebroeders.

Joop had een hechtte vriendschap met zijn medebroeders Piet Maagdenberg in de tijd van het Albertinum en later met Jan Verheul en de dominicaanse leek Anneke van Balen. Hij wandelde graag en kon enthousiast verhalen over bijvoorbeeld zijn bijzondere vakanties, uitstapjes, professiefeesten of bijeenkomsten met zijn familie. Maar Joop kon ook zichzelf verliezen en werd geregeld gekweld door gevoelens van minderwaardigheid. Hij kon dan nors reageren.

Joop Schaeffer

In februari 2009 verhuisde Joop noodgedwongen naar het Berchmanianum te Nijmegen, omdat het wonen in het convent niet meer kon. Hij deed daar mee aan vele activiteiten, maar genoot het meest als hij kon schilderen en boetseren. Wat was hij trots toen een deel van zijn werk werd geëxposeerd in Aqua Viva, de latere voortzetting van het Berchmanianum. Joop bleef echter vooral mentaal kwetsbaar.

Door medische complicaties ging zijn gezondheidstoestand ineens snel achteruit. Een ziekenhuisopname mocht niet baten. Na voorzien te zijn van het sacrament van de ziekenzalving sliep hij een dag later op 10 juni 2021 rustig in, op zijn eigen kamer in Aqua Viva.

De eucharistie bij zijn uitvaart hebben we gevierd in de St. Dominicuskerk te Nijmegen op vrijdag 18 juni, waarna het lichaam van Joop begraven is op het kerkhof van de dominicanen aan de Willem Schiffstraat.

Klik hier voor de preek bij de uitvaart door Henk Jongerius o.p.

Eerder verschenen

18 maart 2014
Leestijd 5 min

‘Ik kon het helpen lang volhouden’

Lees meer