03 Juni 2021

Op pad met de bakfietskapel

Ga naar overzicht

Deel op:

Het feest van de Geest’ is doorgaans een hoogtepunt in de programmering van het Dominicanenklooster Zwolle. Vanwege corona trokken de programmamakers met Pinksteren met een 'mobiele veldkapel’ Zwolle in. Het Mariabeeld overleefde de trip niet.

Het idee was gebaseerd op de veldkapel, een plek van bezinning en afhankelijk die je onderweg tegenkomt, vertelt programmamaker Bastiaan van den Berg. Met zijn collega’s Susan Tennekes-de Jong, Rik Zweers en stagiaire Susan Elgersma fietsten ze in tweetallen op Eerste en Tweede Pinksterdag naar tal van Zwolse plekken, zoals de gevangenis, de McDrive, de Grote Markt, park ‘Het Engelsche werk’, Dinoland, de meubelboulevard, Hogeschool Windesheim.

Steeds klapten ze de bakfietskapel uit, met een beeld van Maria en de gelegenheid een kaarsje op te steken. ‘Heerlijk om weer mensen te ontmoeten en praktisch en fysiek op pad te zijn’, zegt Bastiaan. ‘Dat hebben we gemist in dit stomme jaar.’

De reacties waren heel uiteenlopend. ‘Bij de McDrive merkte iedereen de kapel op, maar niemand kwam in beweging. Tegelijkertijd ging er zo’n contrast van uit dat het niet anders kan dat mensen er toch over na zijn gaan denken. In het Engelsche Werk, een wandelpark in Zwolle, namen mensen de tijd om het rustig te bekijken, soms een kaarsje aan te steken en wat geld achter te laten.’

Plotseling werd Maria echt Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

De programmamakers gingen niet pal naast de kapel staan, maar bleven in de buurt. Zo ontstonden er tal van gesprekjes over Maria, de ervaringen van de coronatijd, de activiteiten van het Dominicanenklooster en hoe helend natuur en wandelen kunnen zijn.

Op de Grote Markt in Zwolle liep een verwarde man wat verdwaasd rondom de fiets. Rik en Susan keken op afstandje toe hoe mensen reageerden. Toen de man aan de fiets ging zitten en werd aangesproken duwde hij Maria uit de kapel, zodat het beeld aan stukken viel op de grond. Een ober van een terras rende nog achter de man aan, maar kreeg bijna klappen. De stukken van het beeld zijn opgeraapt en weer op de mobiele kapel gezet.

‘Plotseling werd Maria echt Onze-Lieve-Vrouw van Smarten’, vertelt Susan Elgersma. ‘We waren geschrokken. En het opbouwen van Maria in onze kapel werd een bijzonder ritueel.’ Omstanders leefden mee, iemand bood aan een online crowdfunding op te zetten, maar het beeld kwam uit een tweedehandswinkel en vertegenwoordigde geen grote waarde.

0105

Eerder verschenen