Kopstukken

Hubert Gulickx (1926-2004)

ominicaan Hubert Gulickx (1926-2004) was voorvechter van homo-emancipatie in Venlo en oprichter van de Venlose Politieke Partij Radikalen. Hij stond dan ook bekend als de rode of de flikkerpater.

Hubert Gulickx, geboren in grensdorp Baarle-Hertog, was voor zijn tijd een late roeping. Hij trad pas in toen hij al 29 jaar was, in 1955. Hij werd priester gewijd op 37-jarige leeftijd. Meteen daarna werd naar Venlo gestuurd, waar een dominicanenklooster was. Hij ging lesgeven aan de Rijks HBS, waar zijn lessen cultuurgeschiedenis van het christendom meer het karakter kregen van maatschappijleer. ‘Hij was enorm maatschappelijk betrokken’, herinnert oud-collega Feller zich, ‘en zwengelde discussies over veranderingen in de samenleving graag aan in zijn lessen.’

Ook in het kloosterleven pleitte hij voor verandering Het waren de jaren zestig, de tijd van het Tweede Vaticaans Concilie en stormachtige modernisering van de kerk. Gulickx werkte daar graag aan mee. Hij vond in Venlo in kapelaan Brueren een medestander en was samen met hem actief binnen de Jongerenkerk. De benoeming van bisschop Gijsen in Roermond, in 1972, was een klap voor hem. Het stimuleerde hem om nog meer maatschappelijk actief te worden.

Broeder Gulickx was een van de grondleggers van het COC in Venlo. Hij kwam op voor homo’s en was voorstander van anticonceptie. Pater Gulickx stond voor het vreugdevolle in het leven en het dus ook het vreugdevolle in de seksualiteit, herinneren tijdgenoten zich. Als biechtvader was hij populair bij jonge mensen, homo of niet. Hij werd dan ook smalend de sekspater of later flikkerpater genoemd. Gulickx beschouwde het als geuzennamen.

gulickx-03

Hubert Gulickx tijdens carnaval.

Een andere bijnaam werd de rode pater, toen hij in Venlo de lokale afdeling van de Politieke Partij Radikalen (PPR) oprichtte. Dat gebeurde nadat de lokale KVP (Katholieke VolksPartij) zich uitsprak tegen de vernieuwingen in de maatschappij. De Venlose PPR, later opgegaan in GroenLinks, zat daarna jarenlang in de gemeenteraad. Gulickx vond dat hij als geestelijke de kar niet kon trekken en was enkel adviseur.

Gulickx bleef tot zijn dood betrokken en maatschappelijk actief. Hij was ook een van de oprichters van de OPen Dominicanenkerk Venlo, die nog steeds bestaat. In 2004 overleed hij, op 78-jarige leeftijd. Een jaar later vertrokken de dominicanen uit Venlo. Het klooster is uiteindelijk omgebouwd tot hospice.

Zijn autobiografie is hier digitaal te lezen: Een dominicaan tussen het bronsgroen eikenhout.

Zie ook dit portret in het Floddergatsblog.

Eerder verschenen

12 december 2011
Leestijd 4 min

Verlossingswerk in het hospice

Lees meer